Deklaracija “Obranimo povijest”

U subotu, 13. lipnja 2020. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu objavljena je  Deklaracija “Obranimo povijest” / “Odbranimo historiju” / “Odbranimo istoriju” na kojoj su radili povjesničari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Deklaracija je predstavljena na završnoj konferenciji projekta „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“, koji je svojevrsni nastavak prethodnog projekta Udruženja KROKODIL „Jezici i nacionalizmi“ te Deklaracije o zajedničkom jeziku.

Deklaracija je od ponedeljka, 15. lipnja javno dostupna svima zainteresiranima za čitanje i online potpisivanje na poveznici https://kojeprvipoceo.rs/ na kojoj možete pronaći detaljne informacije o ciljevima, aktivnostima i članovima projekta te o samoj Deklaraciji.

U nastavku donosimo poveznice na tekst Deklaracije i obavijesti Udruženja Krokodil o okolnostima njezina nastanka i predstavljanja.


Udruženje Krokodil

POTPIŠITE DEKLARACIJU ODBRANIMO ISTORIJU

Od danas Deklaraciju možete potpisati na sajtu kojeprvipoceo.rs, a na ovom linku možete pogledati spisak svih potpisnika.

OBJAVLJENA JE DEKLARACIJA ODBRANIMO ISTORIJU

U subotu 13. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju objavljena je Deklaracija “Odbranimo istoriju” na kojoj su radili neki od najeminentnijih istoričara iz Srbije i regionalnih zemalja. U prethodnih nekoliko dana, a s namerom da se istakne značaj ovakvog dokumenta, Deklaraciju su, osim istoričara, potpisale i neke od najuticajnijih ličnosti iz akademskog, javnog, političkog i kulturnog života kao što su: Florijan Biber, Aleksandar Hemon, Dubravka Ugrešić, Ida Prester, Lana Bastašić, Hrvoje Klasić, Igor Štiks, Svetlana Slapšak, Andrej Nikolaidis, Ivan Čolović, Filip David, Ivo Goldštajn i mnogi drugi.

Odgovori