Fred C. Abrahams, “Savremena Albanija. Od diktature do demokratije u Evropi“

Izdavač Clio iz Beograda objavio je 2019. godine knjigu Freda C. Abrahamsa “Savremena Albanija. Od diktature do demokratije u Evropi“ (prevela sa engleskog Indira Funduk).

 

Priča iz prve ruke o albanskom demokratskom buđenju, takozvanoj revoluciji, kada je kruti staljinizam doživeo kolaps i kada je grunuo divlji pluralizam. Učesnici ove drame upravljaju pričom: paranoični diktator, ambiciozni doktor,ekonomista prevarant, urbani
umetnik…

 

Početkom devedesetih godina XX veka, najzatvorenija i najrepresivnija država Evrope započela je zapanjujuću tranziciju, put izlaska iz četrdesetogodišnje samonametnute komunističke izolacije. Albanci kojima nije bilo dopuštano da praktikuju religiju, da putuju u inostranstvo, nose farmerke ili čitaju „dekadentnu“ zapadnu literaturu, počeli su da gutaju spoljni svet. Otvorili su kafiće, kompanije, pokrenuli časopise, ranije zabranjena rok muzika odjeknula je na ulicama. Ponovo su otvorene crkve i džamije.

Savremena Albanija nudi živi prikaz istorije ovih dramatičnih promena, omogućavajući uvid u najznačajnije događaje, kao što su poslednji sastanci komunističkog Politbiroa, prve studentske pobune, pad komunističkog režima, odliv izbeglica, rat na susednom Kosovu i odnos Albanije sa Sjedinjenim Državama.

Na osnovu ličnog iskustva iz dve decenije rada u Albaniji, intervjua sa ključnim akterima ovih važnih događaja, Albancima i strancima – bivšim članovima Politbiroa, opozicionim liderima, obaveštajnim agentima, diplomatama i osnivačima Oslobodilačke vojske Kosova – i mnogobrojnih vladinih dokumenata iz Albanije i Sjedinjenih Država, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, autor sklapa mozaik Moderne Albanije.

 

Fred C. Abrahams je programski direktor u Human Rights Watch, danas odgovoran za obuku istraživačkog osoblja, kao I razvoj metodologije istraživanja i sprovođenje istraga u konfliktnim oblastima širom sveta. Dvadeset godina je radio na područjima ometenim političkim krizama i oružanim sukobima, uključujući Balkan i Bliski Istok.

Napisao je brojne članke i priloge o ljudskim pravima i ratnim zakonima, a autor je knjige A Village Destroyed: War crimes in Kosovo (2002). Objavljuje tekstove u Njujork Tajmsu, Los Anđeles Tajmsu i drugim uglednim časopisima.

 

Prelistaj knjigu:

http://clio.rs/SAVREMENA-ALBANIJA-Od-diktature-do-demokratije-u-Evropi_Knjiga_148308

 

 

Modern Albania

From Dictatorship to Democracy in Europe

by Fred C. Abrahams

NYU Press

2015

https://nyupress.org/9780814705117/

 

 

Odgovori