Reagiranje crkvenog povjesničara Marka Medveda na pisanje kolumniste Globusa Ivice Šole

Urednik portala Historiografija.hr svojevremeno je podržao kritički istup crkvenog povjesničara Marka Medveda prema nacionalizmu i suvremenoj upotrebi pozdrava „ZDS“, a podršku upućuje i njegovom nedavnom reagiranju na pisanje Ivice Šole.

 

 

Globus, br. 1442, 27.7.2018, str. 41.

 

Reagiranje

 

Teolog Marko Medved – Ivici Šoli

 

Optuživati papu Franju za krivovjerje i kult ličnosti potpuno je neprihvatljivo

 

(…)

 

“Nije ovdje središnje pitanje film o papi Franji, ni prihvaćanje siromaštva ili odnos prema Trumpu, već činjenica da oni koji danas u hrvatskoj javnosti najglasnije nastupaju pozivajući se na svoj katolički identitet predstavljaju isključivo konzervativni stav u unutarcrkvenim ili svjetovnim pitanjima. Hrvatski građanin kroz medije ne može percipirati da u spomenutim pitanjima među hrvatskim teolozima (i katoličkim teolozima) postoje legitimne razlike u mišljenjima, da postoji opravdana i zdrava pluralnost. (…) Podjele na lijevo i desno, u unutarcrkvenim i izvancrkvenim pitanjima, uvijek su bile prisutne, u prošlosti i u sadašnjosti. Tko to niječe, ne poznaje povijest i živi u uljepšanim, nestvarnim i idealiziranim slikama crkvene i vjerske prošlosti. Prosječni čitatelj, koji ne čita znanstvene teološke časopise ili nema pristup raspravama među teolozima, stječe dojam da ima mjesta samo za one koji misle poput Ivice Šole. Oni katolici koji zastupaju drukčija stajališta ne dopiru do medija, šute i gotovo da ih nema u javnome prostoru.”

 

(…)

 

“Raspravljati na ovaj način o papi Franji, optuživati ga za kič, populizam ili marksizam, ukazuje na to da u pokušaju odgovora na pitanja koja pred kršćanstvo i Katoličku Crkvu stavlja suvremeno vrijeme dio katolika u Hrvatskoj nije spreman na argumentiranu raspravu i prihvaćanje pluralnosti. Pribjegava se radije etiketiranju nego dijalogu, a nerijetko se događa i bijeg u daleku pretkoncilsku ili čak pretprosvjetiteljsku prošlost.”

 

(…)

 

 

 

 

Portal Historiografija.hr

 

Povodom istupa crkvenog povjesničara Marka Medveda („Nacionalizam je protivan kršćanstvu“)

 

11. listopada 2017.

 

Urednik portala Historiografija.hr podržava glasove u Crkvi poput Marka Medveda koji „kao povjesničar i katolik“ drži nužnim „ukazati na pogubnost nacionalizma“ (protiveći se dakako suvremenoj upotrebi pozdrava „ZDS“ i ne opravdavajući je kontekstom Domovinskog rata, kao što to mnogi čine) / Nadamo se da će u Crkvi takvih istupa ili rasprava o nacionalizmu biti još.

 

http://historiografija.hr/?p=6294

 

 

 

Odgovori