CRVENA ROZA. BIOGRAFIJA U SLIKAMA ROZE LUKSEMBURG

Dana 15. siječnja 1919. ubijena je Rosa Luxemburg o kojoj je Kate Evans 2015. objavila djelo prevedeno na srpski jezik 2017. kao “Crvena Roza. Biografija u slikama Roze Luksemburg”.

 

 

 

 

Red Rosa

 

 

A Graphic Biography of Rosa Luxemburg

 

 

by Kate Evans

 

 

Edited by Paul Buhle

 

 

224 pages / October 2015

 

 

A graphic novel of the dramatic life and death of German revolutionary Rosa Luxemburg.

 

 

A giant of the political left, Rosa Luxemburg is one of the foremost minds in the canon of revolutionary socialist thought. But she was much more than just a thinker. She made herself heard in a world inimical to the voices of strong-willed women. She overcame physical infirmity and the prejudice she faced as a Jew to become an active revolutionary whose philosophy enriched every corner of an incredibly productive and creative life—her many friendships, her sexual intimacies, and her love of science, nature and art.

Always opposed to the First World War, when others on the German left were swept up on a tide of nationalism, she was imprisoned and murdered in 1919 fighting for a revolution she knew to be doomed.

In this beautifully drawn work of graphic biography, writer and artist Kate Evans has opened up her subject’s intellectual world to a new audience, grounding Luxemburg’s ideas in the realities of an inspirational and deeply affecting life.

 

 

https://www.versobooks.com/books/2036-red-rosa

 

 

 

 

Kejt Evans

 

 

CRVENA ROZA. BIOGRAFIJA U SLIKAMA ROZE LUKSEMBURG

 

 

Prevod: Slobodanka Glišić

 

 

Roza Luksemburg: “Želim da delujem na ljude kao udar groma, da im raspalim um, ali ne ispraznim govorima, već širinom svoje vizije, snagom svog ubeđenja i svojom moći izražavanja.”

 

 

O knjizi:

Intelektualni div političke levice, Roza Luksemburg je jedan od najvažnijih umova u kanonu revolucionarne socijalističke misli. Ali, ona je bila i mnogo više od teoretičarke revolucije. Njen glas se čuo u svetu neprijateljski nastrojenom prema ženama jake volje. Prevazišla je fizičku slabost i predrasude na koje je nailazila kao Jevrejka i postala uticajna revolucionarka. Njena filozofija ostavila je trag na svakom segmentu jednog neverovatno produktivnog i kreativnog života – na njena brojna prijateljstva, na intimne odnose i na njenu ljubav prema nauci, prirodi i umetnosti.
U borbi za revoluciju za koju je verovala da je neminovna, u vreme kada je druge s nemačke levice poneo talas nacionalizma, kao dosledna protivnica Prvog svetskog rata bila je 1919. utamničena i ubijena.
U ilustrovanoj biografiji Roze Luksemburg, autorka Kejt Evans upečatljivo je predstavila intelektualni svet svoje junakinje novoj publici. Ideje Roze Luksemburg Evans je smestila u stvarnost jednog inspirativnog i duboko dojmljivog života.

 

 

O autorki:
Kejt Evans je autorka stripova, umetnica i aktivistkinja. Objavila je više knjiga i fanzina, među kojima i “Bump: How to Make, Grow and Birth a Baby” i “Funny Weather: Everything You Didn’t Know about Climate Change but Probably Should Find Out”. U 2017. godini objavila je strip “Threads: From the Refugee Crisis” o životu ljudi iz izbegličkog kampa – poznatog i kao Džungla – u francuskom gradu Kaleu.

 

 

Izvor: http://www.fabrikaknjiga.co.rs/crvena-roza-biografija-u-slikama-roze-luksemburg/

 

 

Pogovor, Paul Buhle:

 

 

Crvena Roza

 

 

Ankica Čakardić

 

 

15.01.2018.

 

 

godišnjica smrti

 

 

Rosa Luxemburg: Bijah, jesam, bit ću

 

 

https://libela.org/sa-stavom/9240-rosa-luxemburg-bijah-jesam-bit-cu/

 

 

 

Crvena Rosa – život za revoluciju u stripu

 

https://voxfeminae.net/kultura/crvena-rosa-zivot-za-revoluciju-u-stripu/

 

 

Odgovori