Izložba “30 godina Univerzijade ’87”

Izložba “30 godina Univerzijade ’87” otvorena je od 7. prosinca 2017. do 4. veljače 2018. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

 

 

—-

 

 

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 07.12.2017. / 04.02.2018.
autor stručne koncepcije: Igor Novaković
autor likovnog postava: Igor Novaković
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i udruga Random

Izložbom kolekcije memorabilija prisjetiti ćemo se Univerzijade 87 i njezinog značaja za Zagreb

 

 

Iz želje za očuvanjem suvenira Zagija autor izložbe i kolekcionar Igor Novaković krenuo je u skupljanje suvenira vezanih za tu maskotu. S vremenom se tematika proširila na medalje, plakate, marame, priznanja, plakete, ambalažu sponzora i niz drugih proizvoda koji su izrađeni za samu manifestaciju, ali i kojima su domaće tvrtke pratile i promovirale te sponzorirale Univerzijadu. Riječ je o više od tisuću izložaka koji svjedoče o veličini događaja i koji su dijelom javnosti predstavljene upravo ovom izložbom.

 

 

Danas, trideset godina od održavanja Univerzijade u Zagrebu, niz kulturnih, infrastrukturnih i sportskih objekata i sadržaja važan su i neizostavan dio našeg života, što je dodatan razlog da je se prisjetimo izložbom kolekcije memorabilija posvećenih ovoj ”zagrebačkoj priči”.

 

 

Od 8. do 19. srpnja 1987. godine, u Zagrebu su održane 14. međunarodne studentske sportske igre Univerzijada ‘87. Pod geslom “Svijet mladih za svijet mira” i u znaku Dragićeve simpatične vjeverice ”Zagija”, 122 reprezentacije s više od pet tisuća sportaša natjecalo se u dvanaest sportova.

 

 

Održano je ukupno 1.299 natjecanja u 130 pojedinačnih disciplina i na 6 turnira dok su se pripreme i treninzi, zajedno s natjecanjima, održavali na 26 objekata u Zagrebu i 14 objekata u gradovima suorganizatorima. Najviše medalja osvojili su sportaši SAD-a za kojima su slijedili SSSR te Rumunjska.

 

 

Zagrebačka Univerzijada smatra se najvećom sportskom manifestacijom održanom u Zagrebu i Hrvatskoj. No ona nije bila samo veliko sportsko događanje nego je značila intenzivnu izgradnju i obnovu sportske, kao i cjelokupne gradske infrastrukture, okvir za niz važnih kulturnih događanja dugoročnog dosega.

 

 

Spektakularno otvaranje igara u režiji Paola Magellija, 8. srpnja 1987., na kojemu je sudjelovalo oko 12.500 sudionika, održano je na Dinamovu stadionu pred 50.000 gledatelja. U kreiranju programa otvaranja i zatvaranja igara sudjelovao je niz uglednih umjetnika iz cijele države.

 

 

Među izgrađenim sportskim objektima izdvajaju se sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost, dvorana Cibona. Obnovljeni su sportski centar Šalata, stadion Dinamo, niz sportskih objekata u Zagrebu i gradovima suorganizatorima: Bjelovaru, Čakovcu, Jastrebarskom, Karlovcu, Petrinji, Sisku, Varaždinu i Svetom Ivanu Zelini.

 

 

Gradska infrastruktura obogaćena je obnovljenim studentski domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje, novim autobusnim kolodvorom i obnovljenim željezničkim kolodvorom, uređenjem niza pročelja u središtu grada, osobito na Trgu bana Jelačića, izgradnjom Centra za automatsku obradu podataka, otvaranjem niza novih trgovina, obnovom i otvaranjem novih hotela.

 

 

Otvoren je Omladinski kulturni centar u Teslinoj s obnovljenim Zagrebačkim kazalištem mladih i nizom novih sadržaja, zaživjela je Tkalčićeva ulica kao atraktivno mjesto večernjih izlazaka.

 

 

U razdoblju za vrijeme te neposredno prije i nakon Univerzijade, u gradu je održano pedesetak koncerata, niz predstava i izložbi, otvoren je Muzej ”Mimara”, održano je prvo izdanje međunarodnog kazališnog festivala Eurokaz koji će postati relevantan u svjetskim razmjerima.

 

 

U Zagrebu je za vrijeme Univerzijade rođen petmilijarditi stanovnik planeta Zemlje, što je obilježeno svečanim koncertom kojemu je prisustvovao i tadašnji glavni tajnik UN-a, Péres de Cuéllar. O angažiranosti građana svjedoči i brojka od 25.682 volontera koji su sudjelovali u programima Univerzijade.

 

 

Izvor: http://tehnicki-muzej.hr/hr/kalendar/30-godina-univerzijade-”87,19717.html?t=i

 

 

Odgovori