Slaven Ružić, “Djelovanje ‘Vlade Republike Srpske Krajine’ 1991.-1995.”

U izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata objavljena je 2017. knjiga Slavena Ružića “Djelovanje “Vlade Republike Srpske Krajine” 1991.-1995.”.

 

 

 

 

Hrvatsko memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2017.

 

 

Tekst nastoji prikazati na koji je način stvorena, kako je funkcionirala i u kojim je okolnostima okončano postojanje Vlade Republike Srpske Krajine (RSK), te koji su bili njezini načini povezivanja sa, isprva, SFRJ, a kasnije Republikom Srpskom (RS) i Saveznom Republikom Jugoslavijom (SRJ) i kako je, naposljetku, moguće opisati njezinu vlast u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

 

Rad se, u najvećoj mjeri, temelji na ekstenzivnom arhivskom istraživanju, s naglaskom na usporednoj analizi i komparaciji izvornog arhivskog gradiva, novina, časopisa i literature o problematici vezanoj uz djelovanje Vlade RSK. Djelovanje krajinske Vlade je pritom sagledano kroz više zasebnih razina, poput sociološke, legitimističke, međunarodne i lokalne (mikro) perspektive.

 

Istraživanje je, u konačnici, rezultiralo donošenjem nekolicine temeljnih zaključaka, koji se, u globalu, mogu svesti na spoznaju da je svih šest Vladinih kabineta koji su od 1991. do 1995. djelovali u RSK bilo izabrano na nedemokratski način, pri čemu je većina njihovih članova bila posve nekompetentna za vršenje povjerenih im zadaća. U RSK, sukladno tome, do 1995. godine nije zaživjela „pravna država“ uređena na, barem formalno priželjkivanim, demokratskim načelima, što je znatno doprinijelo odlasku najvećeg dijela tamošnjih Srba u izgnanstvo početkom kolovoza 1995. godine.

 

 

Izvor:

 

 

http://centardomovinskograta.hr/

 

 

https://www.facebook.com/HMDCDR/

 

 

 

Odgovori