Forum.tm: Reagiranje Nataše Mataušić na tekst Igora Vukića o spašavanju kozaračke djece

Na portalu Forum.tm objavljen je tekst povjesničarke Nataše Mataušić „Revizionistički pamflet Igora Vukića o kozaračkoj djeci“.

 


 

 

Forum.tm

 

1.07.2017.

 

Nataša Mataušić

 

Revizionistički pamflet Igora Vukića o kozaračkoj djeci

 

 

U Zagrebu je od 23. do 28. kolovoza 2016. godine u organizaciji Hrvatskog kulturnog vijeća, a povodom ”Europskog dana sjećanja na stradalnike totalitarnih i autoritarnih režima” održan znanstveni skup pod nazivom ”Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom, 1941.-1947.” Igor Vukić, tajnik ”Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac” održao je predavanje „Udomljavanje ratne siročadi u obiteljima“. Zbornik ovoga ”znanstvenog skupa” još nije tiskan, ali se Vukićev tekst može pronaći na internetskoj stranici www.sloboda.hr (http://www.sloboda.hr/igor-vukic-moglo-bi-se-reci-kozaracku-partizansku-djecu-spasavao-je-pavelic-a-ne-partija/).

 

 

Kako se njegovo izlaganje odnosi upravo na temu kojom se bavim u svom doktoratu, a u direktnoj je suprotnosti s onim o čemu pišem zaslužuje, nažalost, malo više pažnje.

 

 

Očigledno, Vukić je pročitao Dnevnik Diane Budisavljević 1941.-1945., ali koristi samo one njegove dijelove koji su u skladu s njegovom unaprijed postavljenim zaključcima ignorirajući pri tome sve ono što nije. Dobili smo tako jedan revizionistički pamflet u kojem su činjenice izokrenute, istina postavljena naglavačke, a glavni akteri spašavanja djece iz ustaških logora tek suradnici onih koji to nisu niti htjeli biti. Kao dokaz za ovu moju ocjenu koristiti ću isti izvor koji koristi i Vukić: Dianin Dnevnik.

 

 

Cijeli tekst dostupan je na poveznici:

 

 

http://www.forum.tm/vijesti/revizionisticki-pamflet-igora-vukica-o-kozarackoj-djeci-5849

 

 

One comment

Odgovori