Zbornik “Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu”

Objavljen je zbornik koji istraživački i analitički reagira na recentnu izbjegličku krizu i dio (zapadno)balkanske migracijske rute koji je prolazio Hrvatskom 2015-2016.

 


 

Autor: Emina Bužinkić i Marijana Hameršak, ur.

 

Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku, Centar za mirovne studije i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija

 

Godina izdanja: 2017.

 

Dokumenti: Sadržaj

http://www.ief.hr/Portals/0/PropertyAgent/418/Files/221/Sadrzaj.pdf

 

Pitanje izbjegličke krize jedno je od ključnih političkih pitanja u RH u zadnje dvije godine, a ovaj zbornik predstavlja jedan od pionirskih radova koji nude znanstveno utemeljen, a opet široj javnosti blizak pristup navedenoj temi. Vjerujem da će ovaj zbornik postati neizostavna literatura svima zainteresiranima za događaje od rujna 2015. do travnja 2016. godine, kao i za istraživače koji postupno, ali sigurno grade i šire akademsku disciplinu studija prisilnih migracija u Hrvatskoj.

Viktor Koska

Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija, Fakultet političkih znanosti

 

 

Zbornik Kamp, koridor, granica važan je analitički dokument koji pruža uvid u artikulacije globalnog fenomena (tzv. izbjegličke krize) na mikrorazini u određenom vremenskom trenutku: u Hrvatskoj kao najnovijoj državi članici EU i u razdoblju u kojem su tzv. zapadnobalkanskom rutom upravljale države, a ne krijumčari ljudi. Središnja tema ove knjige jedna je od najrelevantnijih tema suvremenih istraživanja migracija i izbjeglištva ne samo u nacionalnoj (hrvatskoj) akademskoj sredini nego i u međunarodnoj znanstvenoj areni.

dr. sc. Julija Sardelić

Sveučilište u Liverpoolu

 

 

Ovaj zbornik predstavlja izuzetan doprinos ne samo proučavanju hrvatske dionice migracijskog koridora u 2015. – 2016. godini, već i balkanske rute uopšte, ali i evropskih migracijskih politika i njihovih posledica. Pored ovoga, radovi okupljeni u ovom zborniku, koji se zasnivaju na empirijskim istraživanjima, uspešno obrađuju ključne teorijske problem, ali imaju i praktični potencijal budući da problematizuju načine na koje se kreira, transformiše i regularizuje migracijska praksa i koncepti s njom u vezi.

dr. sc. Marta Stojić Mitrović

Etnografski institut SANU

 

 

Izvor: http://www.ief.hr/Izdava%C5%A1tvo/tabid/67/agentType/View/ID/221/Default.aspx

 

 

Odgovori