11. međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija: Ikonoklazam i ikonofilija

Centar za ikonografske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Jedanaesti međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija (Filozofski fakultet u Rijeci, 1-2.VI.2017).

 

 

Centar za ikonografske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Jedanaesti međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija, 1. i 2. lipnja na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tema je ovogodišnjega skupa Ikonoklazam i ikonofilija.

 

Skup se održava u suorganizaciji nekoliko europskih institucija: Sveučilišta u Ljubljani, Hebrejskog Sveučilišta u Jeruzalemu, Papinskog sveučilišta Gregoriana i La Sapienza u Rimu i Studija teologije u Rijeci Sveučilišta u Zagrebu. Neposredni povod ovome skupu je obilježavanje 500. obljetnice Lutherovih teza i početka Reformacije, koja će snažno obilježiti razvoj crkvene povijesti u Europi, ali i umjetnička zbivanja i odnos prema značenju i ulozi “slike“ u europskom društvu, naslanjajući se na ranija tumačenja, kontroverze i dispute. Također, značaj ove teme svakodnevno potvrđuju događanja vezana uz jačanje ikonoklastičkih pokreta širom svijeta, a ponajprije ona povezana s djelovanjem radikalnih islamističkih struja.

Program:

Skup 2017

 

 

Odgovori