Predavanje Željka Ivankovića “Politička ekonomija slučaja Agrokor”

U utorak, 23. svibnja 2017. godine u 19h u Oris Kući arhitekture u Zagrebu Željko Ivanković održat će predavanje “Politička ekonomija slučaja Agrokor”.

 
Prevladavajuće je uvjerenje da ekonomiju treba odvojiti od politike. U izlaganju se nastoji afirmirati teza da je to nemoguće. Više od 150 godina povijesti The Economista to potvrđuje. Iako se zove The Economist, riječ je o izrazito političko-ekonomskom tjedniku. Svaka ekonomska aktivnost pretpostavlja neko političko okruženje i neku političku ideologiju koja uređuje zajedničke poslove. U izlaganju se načelno postavlja relacija politike i ekonomije te objašnjava razlika između političke ekonomije i ekonomske politike. U drugom se dijelu izlaganja nastoji artikulirati koja politička ekonomija (politička ideologija) stoji iza Agrokora te raspravlja pitanje je li rasplet kojem svjedočimo bio neminovan. Na kraju se skicira socijalno, komunikacijsko, političko i ekonomsko okruženje kao osnova za raspravu o opcijama budućeg razvitka.

 
Željko Ivanković novinarstvom se počeo baviti u prvoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća, u medijima za mlade Radio 101 i Studentski list te u nizu izdanja kuće Vjesnik kao lektor, redaktor, novinar i urednik. U tom razdoblju surađivao je s nizom domaćih i inozemnih medijskih kuća. Krajem 1992. godine postao je glavni urednik mjesečnika Banka u kojem je radio do kraja 2002. godine. U veleposlanstvima RH u Japanu (do rujna 2005. godine) i Australiji (do kolovoza 2009. godine) obavljao je dužnost ekonomskog savjetnika. Doktorirao je filozofiju ekonomije na Australian National University u Canberri (Research School of Social Sciences), jednom od vodećih istraživačkih sveučilišta u svijetu, na temu teorije vlasništva. Sudjelovao je na nizu domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih konferencija te objavljivao radove u domaćim i inozemnim časopisima i publikacijama.

 

Izvor:

 

http://www.oris.hr/hr/oris-plus/predavanje—zeljko-ivankovic-%3ci%3epoliticka-ekonomija-slucaja-agrokor%3c_i%3e,1360.html

 

 

Odgovori