Historiografsko mišljenje – Marc Ferro o diskusiji o totalitarnoj prirodi države kao ideološkoj debati

„Nisam ulazio u pitanje totalitarne prirode države / U tu raspravu se nisam želio uključiti jer to nije bila poštena diskusija / Bila je to ideološka debata“.

 

 

Iako poznati francuski povjesničar Marc Ferro govori o diskusiji o Sovjetskom Savezu, domaćoj historiografskoj javnosti nije moguće u tim riječima ne pomisliti na debatu o Jugoslaviji. (Historiografija.hr)

 

 

„Nisam ulazio u pitanje totalitarne prirode države. U tu raspravu se nisam želio uključiti jer to nije bila poštena diskusija. Bila je to ideološka debata. Moje je istraživanje rađanja birokratskih struktura u cjelini učinjeno odozdo. Druga točka, čini mi se da mu se nije dopalo kad sam ga kritizirao rekavši da je prejednostavno promatrati revoluciju i režim kao jednopartijski režim. Mnoge su knjige donosile zaključak da se radi o jednopartijskom režimu i uz pomoć te zamisli htjele su sve objasniti. Htio sam pokazati (kasnije su se drugi složili) da specifični karakter sovjetske vlasti nije jednopartijski – nedvojbeno on je bio režim jedne stranke – nego činjenica da je razorio društvene institucije. Mnoge države imaju samo jednu stranku na vlasti, ali nisu nimalo slične Sovjetskom Savezu.“

 

 

Marc Ferro, Slika u povijesti, povijest u slici: „pokretna“ historija (Tomislav Branđolica – Marko Lovrić – Filip Šimetin Šegvić), Dijalog s povodom, 7, Zagreb 2013, str. 43.

 

Publikacija je dostupna na poveznici:

 

http://kula-jankovica.unizg.hr/hr/desnicini-susreti/centar/biblioteka-dijalog/

 

 

Odgovori