Program “Social Trauma and Resilience” (Zagreb, 18-20. travnja 2017)

Inicijativa mladih za ljudska prava, Francuski institut u Zagrebu, Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival i nakladnička kuća Fraktura organiziraju program o načinima na koje umjetnost i kultura sudjeluju u procesima suočavanja s prošlosti.

 

 

Inicijativa mladih za ljudska prava zajedno s Francuskim institutom u Zagrebu, Zagreb Film Festivalom, Sarajevo Film Festivalom i nakladničkom kućom Fraktura vas poziva na program događaja pod nazivom Social Trauma and Resilience. Ovaj program predstavlja načine na koje umjetnost i kultura sudjeluju u procesima suočavanja s društvenim traumama iz prošlosti, uključuje stručnjake s područja psihologije, medija, kulture i umjetnosti u raspravu o mogućnostima prevladavanja traume, povezuje osobne i kolektivne perspektive sjećanja na rat na području država bivše SFRJ te uključuje mlade iz regije u navedene procese.

 

Program nastoji propitivati formiranje društvene traume, simboličkog sudjelovanja umjetnosti i medija u iskustvu traume i mogućnost konstruktivnog suočavanja s prošlošću. Kroz predavanja, panel rasprave i projekcije filmova istražit će se uloge raznih protagonista u konstrukciji kolektivnog sjećanja, reprezentacija žrtve i počinitelja, dinamična povezanost kolektivne traume raznih društvenih skupina te razmjena znanja i iskustava u području suočavanja s prošlošću.

 

Poseban gost programa je Boris Cyrulnik, francuski etolog, neurolog i psiholog koji je cjeloživotno istraživanje i rad posvetio interdisciplinarnom proučavanju prevladavanja traumatične prošlosti i razvoju teorijskog pojma ”resilience”.

 

Program će se održati na dvije lokacije: Medijateka Francuskog instituta i Kino Europa te uključuje izložbu ‘Djetinjstvo u ratu’, projekcije filmova Dealing with the Past programa Sarajevo Film Festivala, predavanja i panel rasprave.

 

Ulaz na sve događaje je besplatan.

 

Raspored programa možete pronaći na sljedećem linku:
https://drive.google.com/file/d/0B4zmW8rA5iR3X2kxZ25FM0EwVW8/view

 

Izvor: https://www.facebook.com/events/410267402685186/

 

——————————————————————————–
Youth Initiative for Human Rights together with French Institute in Zagreb, Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival and Fraktura publishing house invites you to a program of events called „Social Trauma and Resilience“. This program presents ways in which art and culture take part in the process of dealing with social traumas from the past, includes professionals from the fields of psychology, media culture and art in a debate on possibilities of overcoming trauma, links personal and collective perspectives of the memories of war in the former Yugoslav republics and includes young people from the region in those processes.

 

The program seeks to question the formation of social trauma and symbolic involvement of art and media in the experience of trauma, as well as the possibilities of constructive dealing with the past. Through lectures, panel discussions and film projections the program will question the roles of various factors in the construction of collective memory, representations of victims and perpetrators, dynamic link between collective trauma within various social groups and exchange of knowledge and experience in the field of dealing with the past.

 

Program’s special guest is Boris Cyrulnik, a French ethologist, neurologist and psychologist who dedicated his lifelong research and work to interdisciplinary study of overcoming traumatic past and the development of theoretic term „resilience“.

 

The program will be held at two locations: French Cultural Institute Mediatheque and Kino Europa and includes the „War Childhood“ exhibition, projection of films from the Sarajevo Film Festival’s „Dealing with the Past“ program, lectures and panel discussions.
All events are free of charge.

 

Schedule can be found at the following link:
https://drive.google.com/file/d/0B4zmW8rA5iR3X2kxZ25FM0EwVW8/view

 


Francuski institut
18. tra. / 20. tra. – Zagreb

 

SUSRET « TRAUMATSKA SJEĆANJA I NJIHOVO SAVLADAVANJE »

 

Uz sudjelovanje počasnog gosta – psihijatra i pisca BORISA CYRULNIKA
Zagreb – 18. – 20. travnja 2017.

Boris Cyrulnik, ugledni francuski psihijatar i psihoanalitičar, boravit će u Zagrebu 19. i 20. travnja na poziv Francuskog instituta u Hrvatskoj i udruge Youth initiative for Human Rights.

 

S ciljem propitivanja poslijeratnih trauma i načina njihova savladavanja, u okviru ovog događanja održat će se okrugli stolovi, projekcije filmova, susreti i izložba.

 

Tom prilikom pedesetak mladih s prostora jugoistočne Europe prisustvovat će predavanju koje će održati Boris Cyrulnik o svojemu radu na temu „savladavanja trauma“, a sudjelovat će i u dva susreta: „Traumatična prošlost na filmu i u kazalištu“ i „Nadvladati traume kroz umjetnost i kulturu“ koje će moderirati izdavač i intelektualac Seid Serdarević.

 

U okviru ovog događanja moći ćete i pogledati ili ponovno pogledati dva filma na tu temu u suradnji s Zagreb film festivalom i Sarajevo film festivaloml: Fritz Bauer, njemački junak koji prikazuje borbu koju je vodio sudac Bauer kako bi u Njemačkoj osudio Adolfa Eichmanna, kao i dokumentarni triler Depth Two srpskog redatelja Ognjena Glavonića o žrtvama koje su pronađene u zajedničkoj jami u predgrađu Beograda; nakon projekcije održat će se razgovor s autorom dokumentarca.

 

Izložba Djetinjstvo u ratu bit će predstavljena od 18. do 23. travnja 2017. u medijateci Francuskog instituta. Nadahnuta istoimenom knjigom prikazuje život djece koja su rasla pod opsadom u ratnom Sarajevu. Predmeti, bilješke, crteži predstavljaju jedinstven kut gledanja na izazove s kojima su bili suočeni i na nasljeđe ovog traumatičnog iskustva.

 

Treba spomenuti da će Boris Cyrulnik u četvrtak 20. travnja održati i predavanje o „neuro-empatiji“ na Medicinskom fakultetu (Klinika za psihijatriju „Vrapče“).

Boris Cyrulnik rođen je 26. srpnja 1937. u Bordeauxu. Psihijatar i psihoanalist, vodi i istraživačku grupu koja se bavi kliničkom etologijom u bolnici u Toulonu, predmet koji također i predaje u tom gradu. Uvelike je doprinjeo priznavanju te discipline, jedine discipline koja po njegovu sudu omogućuje cjelovito shvaćanje ljudskog bića. Stvorio je i koncept „résilience“ (preporoditi se na temelju svojih patnji) vezan uz bolno osobno iskustvo. Potječe iz židovske obitelji, te je 1943. bio uhićen zajedno s dijelom svoje obitelji. Iako se on uspio spasiti oba roditelja su mu poginula nakon deportacije, pa je bio prisiljen osobno se izgraditi bez njih. Čovjek jakih uvjerenja, jedan je od 43 ličnosti koje su stvorile komisiju Attali za stimuliranje francuskoga gospodarskog rasta u 2007. godini, a još uvijek se bori protiv nasilja. Od 1980. godine posvećuje se prije svega prenošenju i pojednostavljenju svojih znanja kroz pisanu riječ. Možemo spomenuti njegova djela Mémoire de singe et paroles d’homme iz 1983, Les vilains petits canards iz 2001., Le murmure des fantômes iz 2003., Mourir de dire. La honte iz 2010., Quand un enfant se donne « la mort » iz 2011., Sauve-toi, la vie t’appelle iz 2012., Les âmes blessées iz 2014., Comment fonctionnent nos émotions iz 2015. Redovito sudjeluje na brojnim simpozijima i konferencijama. Jedan je od najčitanijih i najpriznatijih autora u Francuskoj u svojem području.

 

Kompletan program potražite ovdje:

 

http://institutfrancais.hr/wp-content/uploads/2017/04/programme-boris-cyrulnik.pdf

 

Izvor: http://institutfrancais.hr/zagreb/rencontre-memoire-traumatique-et-resilience/

 

 

Odgovori