Dani srpskoga filma

Od 3. do 7. travnja 2017. u kinu Tuškanac u Zagrebu prikazivanje filmova u rasponu od prve polovice dvadesetog stoljeća do suvremenosti.

 


U pet dana, od 3. do 7. travnja, tuškanačka će publika vidjeti bogat izbor filmskih naslova iz srpske kinematografije. Najdragocjenije naslove, nastale prije Drugog svjetskog rata, predvodi Karađorđe (punim naslovom Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa), snimljen 1911. koji se smatra prvim cjelovečernjim igranim filmom na Balkanu.
Produkciju, režiju, scenarij i fotografiju melodrame Grešnica bez greha iz 1930. potpisuje Kosta Novaković, a istaknute uloge imaju jedna od najvećih srpskih glumica Žanka Stokić i legendarni Viktor Starčić, koji je tada nastupao u zagrebačkim kazalištima. Bit će prikazan i prvi srpski zvučni film s dijalozima Nevinost bez zaštite iz 1942. koga je u vrijeme premijere vidjelo 80 tisuća Beograđana.
Film otvaranja je i danas iznimno popularno ostvarenje Slobodana Šijana Maratonci trče počasni krug. Slijedi Plastični Isus, debitantsko ostvarenje nedavno preminulog Lazara Stojanovića, koji je kritizirao totalitarizam 20. stoljeća kombinirajući u filmu arhivske snimke ustaša, četnika, Hitlera i Tita zbog čega je redatelj bio osuđen na zatvorsku kaznu, a film zabranjen. Premijerno je prikazan tek 1990. godine a godinu kasnije redatelju je donio nagradu međunarodnog žirija kritike na festivalu u Montrealu. Tu su i dva filma Gorana Markovića: debitantska nagrađivana uspješnica Specijalno vaspitanje i kultna crna komedija Nacionalna klasa s nedavno preminulim sjajnim Draganom Nikolićem.
Suvremena srpska kinematografije bit će predstavljena s čak sedam naslova. Jedini film koji je već prikazan u Hrvatskoj je Tilva Roš Nikole Ležajića iz 2010., a jedno je od važnijih ostvarenja europskog filma posljednjeg desetljeća. S/Kidanje, prvijenac Koste Đorđevića je urbani film o opsesivnoj zaljubljenosti. Film Vlažnost Nikole Ljuce dobitnik je četiri nagrade na FEST-u u nacionalnom programu i zapaženi sudionik brojnih međunarodnih festivala.

Art krimić Travelator Dušana Milića zapravo je virtualna igrarija čija je najneobičnija lokacija Las Vegas. Crno-bijela horor drama Otvorena, priča o dvije djevojke, od kojih je jedna zaljubljena u drugu, ali joj naklonost nije uzvraćena, prema nekim kritičarima, pravi je mali filmski dragulj. Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem suvremena je romantična komedija o iskušenjima u traganju za pravom osobom kroz četiri potpuno različite ljubavne priče. Inkarnacija, prvijenac mladog redatelja Filipa Kovačevića najavljivana je kao jedno od najugodnijih iznenađenja srpske filmske 2016. godine. Većina filmova ima engleski titl, a uz pojedine projekcije bit će autori i protagonisti filmova.

 

Izvor i raspored:

 

http://kinotuskanac.hr/

 

Odgovori