5. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti

Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb
10.–12. studenoga 2022.


>>> PROGRAM
>>> KNJIŽICA SAŽETAKA

Ulaz na kongres je slobodan, bez najave. Za praćenje kongresa online putem platforme Zoom potrebno je javiti se Ani Ćurić (acuric@ipu.hr) do srijede, 9. studenoga.



5. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti okupit će u tri radna dana 92 sudionika sa 75 izlaganja, podijeljenih u dvije tematske skupine (Obnove nakon potresa, Novi doprinosi i otkrića, studije i istraživanja) te tri panela. Završna rasprava, posvećena problematici obnove nakon potresa, donijet će zaključke relevantne za procese obnove koji su u tijeku.

Središnja tema 5. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti povezana je s obnovama nakon potresa, ne samo recentnih – zagrebačkoga i petrinjskoga – nego i onih koji su kroz povijest mijenjali lica mnogih gradova i naselja. Nakon dvogodišnje odgode zbog pandemije i posljedica potresa, ovaj će kongres – u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Galerije Klovićevi dvori – pokušati odgovoriti na mnoga pitanja koja su velika razaranja dovela u središte pozornosti naše discipline. Naime, razorni potresi koji su pogodili Zagreb i Banovinu tijekom 2020. godine postavili su pred povjesničare umjetnosti i arhitekte zahtjevne zadaće obnove vrijedne graditeljske i umjetničke baštine. Kad je riječ o gradovima i naseljima, ključno je pitanje u kojoj mjeri obnoviti staro, a u kojoj unijeti novo, kako bi urbane cjeline bile funkcionalnije i primjerenije suvremenom dobu i budućnosti. Kad je riječ o arhitekturi, izvorna obilježja često dovodi u pitanje konstrukcijska sanacija, odnosno privođenje građevina zaštiti od očekivanoga najjačeg stupnja mogućeg potresa. Obnova spomenika arhitekture ujedno je izazov ne samo za njihovu konzervaciju nego i restauraciju najkvalitetnije, a ne zatečene faze gradnje. Ukratko, obnova Zagreba i Banovine nakon potresa uz konzervatorska je pitanja otvorila ponovno preispitivanje teorijskih postavki zaštite graditeljske baštine. Odgovore na navedena pitanja ponudit će i istraživanja starijih primjera, i to ne samo sanacija urbanih cjelina i arhitekture nakon potresa nego i poslije drugih katastrofa.

Osim toga, 5. će kongres – kao i svi dosad održani – ponuditi mogućnost predstavljanja tematike širokog disciplinarnog spektra iz svih povijesnoumjetničkih razdoblja i svih područja umjetničkog stvaralaštva, od arhitekture i urbanizma do slikarstva, kiparstva i umjetničkog obrta. To podrazumijeva prezentiranje rezultata novih istraživanja, uključujući i arhivska istraživanja, novih spoznaja o oblikovnim usmjerenjima i inklinacijama te tumačenja opusa i pojedinačnih djela, ali i metodološke iskorake, teorijske pristupe te interdisciplinarne poglede; zatim teme iz povijesti struke i njezinih institucija, kao i aktualnu problematiku muzejskog rada i zaštite baštine. Na taj će način i ovaj kongres ponuditi širok i relevantan uvid u stanje povijesnoumjetničke struke, a što će doprinijeti i mogućim korisnim projekcijama profesionalne budućnosti.



Znanstveni odbor

akademkinja Željka Čorak, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti
prof. dr. sc. Dragan Damjanović, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
dr. sc. Katarina Horvat Levaj, Institut za povijest umjetnosti
dr. sc. Snješka Knežević, samostalna istraživačica
dr. sc. Irena Kraševac, Institut za povijest umjetnosti
Davor Trupković, dipl. ing. arh., Uprava za zaštitu kulturne baštine, Ministarstvo kulture i medija RH
dr. sc. Petra Vugrinec, Galerija Klovićevi dvori

Organizacijski odbor
Ana Ćurić, Institut za povijest umjetnosti
Ana Fistanić, Galerija Klovićevi dvori
dr. sc. Ana Plosnić Škarić, Institut za povijest umjetnosti
dr. sc. Petar Prelog, Institut za povijest umjetnosti
dr. sc. Sanja Sekelj, Institut za povijest umjetnosti



Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.



Arhiva dosadašnjih kongresa održanih u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, u suradnji s Muzejom Mimara (2001., 2006., 2010.) i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu (2016.) dostupna je ovdje.


Izvor:

https://www.ipu.hr/article/hr/1300/5-kongres-hrvatskih-povjesnicara-umjetnosti


Odgovori