Digitalizirano izdanje knjige Vlaha Bukovca „Moj život“

Muzeji i galerije Konavala – Kuća Bukovac priredili su „digitalizirano, dugi niz godina teško dostupno, prvo izdanje autobiografske knjige Vlaha Bukovca Moj život“ iz 1918. godine, zajedno s drugim pratećim materijalima.


Kuća Bukovac

„U arhivi Kuće Bukovac nalazi se više autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca. Slikar je autobiografiju, na nagovor kćerke Jelice, počeo pisati u Pragu za vrijeme Prvoga svjetskoga rata, a dovršena je u prvoj polovici 1918. godine. Pisao ju je u suton života za svoju obitelj, kako bi otrgnuo zaboravu nevjerojatne epizode burnog životnog puta obilježenog dalekim putovanjima i neuobičajenim doživljajima. Pisao je po sjećanju i na temelju ranijih bilješki, spontano i neposredno, razgovornim dijalektalnim jezikom.

Pročitavši Bukovčev rukopis, prijatelji književnici su ga ohrabrili da izda knjigu o svom životu. Prvu redakturu izvornog rukopisa napravio je Božo Lovrić (1881. – 1953.), a drugu Ivo Vojnović (1857. – 1929.). Tiskano izdanje, za kojeg je Vojnović napisao predgovor, objavljeno je po prvi put pod naslovom  Moj život u izdanju Književnog juga u Zagrebu potkraj 1918. godine.

Pred vama je digitalizirano, dugi niz godina teško dostupno, prvo izdanje autobiografske knjige Vlaha Bukovca Moj život te izvorni Bukovčevi rukopisi s intervencijama Boža Lovrića i Iva Vojnovića.“


Izvor i dodatne informacije:


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/sve-sto-nismo-znali-o-bukovcu-kako-je-zavrsio-u-popravnom-domu-u-americi-s-15-godina-postao-pomorac-15240044


Odgovori