Predstavljanje zbornika „COVID-19 u humanističkoj perspektivi“

U utorak, 17. svibnja u 19 sati u parku ispred Bookse (Martićeva 14d) u Zagrebu održat će se predstavljanje zbornika „COVID-19 u humanističkoj perspektivi“ (IEF, 2022) koji su uredile Ivana Katarinčić, Jelena Marković, Ines Prica i Ana-Marija Vukušić.


Knjigu će predstaviti:


– Una Bauer, docentica, Akademija dramske umjetnosti
– Tanja Bukovčan, docentica, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet
– Irena Matijašević, prof. komparativne književnosti i engleskog jezika i književnosti, književnica i prevoditeljica
– Ines Prica, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, Institut za etnologiju i folkloristiku (suurednica zbornika)

Moderatorica: Maja Pasarić, znanstvena suradnica, urednica biblioteke Nova etnografija Instituta za etnologiju i folkloristiku


IZ RECENZIJA:


Odluka urednica da zbornik bude ovako širokog disciplinarnog obuhvata, i sa tim povezano ukazivanje na iznimnu složenost i duboku društvenu uslovljenost i ramifikaciju nečega što se na površini (i akutno) poima kao prvenstveno “zdravstveni” problem, omogućila je da se (očekivano) poentira na saznajnoj, ali i praktičnoj i angažovanoj vrednosti humanističkih disciplina.
dr. sc. Ildiko Erdei

Zbornik COVID-19 u humanističkoj perspektivi predstavlja prvi opsežan pokušaj razmatranja kulturnih i društvenih posljedica pandemije u nas, ukazujući na složenost konteksta u kojima se odvijalo problematično suočavanje društva sa zarazom, promjenu uvriježenih oblika djelovanja te na imaginaciju različitih socijalnih aktera po pitanju funkcionalnosti, pa na kraju krajeva, i same ideje društva. Njegova kvaliteta izvire ne samo iz količine prikupljenih podataka nego i iz raznovrsnosti pristupa i dalekosežnosti problematike.

dr. sc. Tomislav Pletenac


Izvor:

https://www.facebook.com/events/706970983977475/


Odgovori