Mjesec žena i ženske povijesti u ‘Digitalnim susretima’

U mjesecu žena i ženske povijesti, ‘Digitalni susreti’ Umjetničke organizacije Istra Film donose nagrađivane dokumentarce o prkosnim i hrabrim ženama te ostvarenja ženskih filmskih autorica među kojima i jedan interaktivni film. Svima zainteresiranima omogućeno je besplatno online gledanje gotovo pedeset filmova raznovrsnih tema iz zemlje i svijeta!

Filmovima se može pristupiti putem linka: https://istrafilm.hr/digitalni-susreti/.
 
‘’Iskreno Vaša, Lois Weber’’ petominutni je film redateljice hrvatskih korijena Svetlane Cvetko koji govori o jednoj od prvih filmskih redateljica, Lois Weber. Iako je bila najbolje plaćena redateljica Universal studija 1916. godine, danas se njezino ime rijetko spominje u raspravama o pionirima filmske umjetnosti. Lois Weber bila je progresivna, kontroverzna, a njezine su ideje moderne i u današnje vrijeme. Film čiju produkciju potpisuje holivudska glumica Elizabeth Banks osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu LA Shorts.
 
Film ‘’Vratite mi moju zemlju’’ vodi nas kroz posljednja desetljeća afganistanske povijesti, kako bismo razumjeli put nacije od zlatne ere do pakla rata. Da bi ispričao ovu priču, film se oslanja na jedinstven odabir arhivskih snimaka i intimna svjedočenja šest ženskih protagonistica različitih generacija i porijekla, čije sudbine odražavaju bijedu i nade mnogih Afganistanaca. Film je osvojio nagradu publike History Film Festivala 2021. godine.
 
Obilježavajući stogodišnjicu ženskog prava glasa a u Njemačkoj i Austriji film ‘’Prkos: Tri žene i pravo glasa’’ austrijske redateljice Beate Thalberg prati dug i stjenovit put do uspjeha kroz živote tri hrabre žene koje su prekinule tradiciju stvaranjem boljeg i ravnopravnijeg društva. Clara Zetkin u Njemačkoj i austrijska feministica Adelheid Popp najpoznatije su predvodnice radničkog pokreta, a Hildegard Burjan – poznata po svom neumornom socijalnom radu u Austriji – rođena je u liberalnoj obitelji srednje klase u Njemačkoj. Da bi ostvarile ženska prava i ravnopravnost spolova, ove tri pionirke bile su spremne riskirati svoj život i budućnost, kao i svoj ugled.
 
Uz ove naslove, mogu se pogledati još dokumentarni film ‘’Golda’’ utemeljen na intimnom razgovoru s kontroverznom izraelskom premijerkom Goldom Meir, ‘’Što se dogodilo s Rosemary Kennedy?’’ koji otkriva najmračniju tajnu obitelji Kennedy, kratkometražni ‘’Crno&Bijelo’’, ‘’Toni Morrison, Black Matter(s)’’ koji kroz djela slavne književnice govori o aktualnoj borbi za rasnu ravnopravnost te ‘’Kani Spi – Bijeli izvor’’ koji prati tragična svjedočanstva žena otetih i teroriziranih od vojnika ISIL-a.
 
Uz dokumentarne filmove publika može pogledati interaktivni film ‘’Odluka’’ redateljice Branke Bešević Gajić. Film se u digitalnom mediju bavi se uzrocima i posljedicama partnerskog nasilja. ‘’Odluka’’ je u izvornoj verziji prvi interaktivni film na Balkanu koji se bavi problemima partnerskog nasilja.
 
Filmovi u programu Digitalnih susreta otkrivaju nepoznate priče o poznati ženama te rasvjetljavaju pozadinu borbe za rodnu i rasnu ravnopravnost istovremeno progovarajući o izazovima s kojima se žene i danas diljem svijeta susreću. Svi ovi filmovi posvećeni su hrabrim i snažnim ženama čijim putevima danas, često ne znajući, kročimo. One nisu samo heroine s kojima se lako možemo poistovjetiti; stotinu godina kasnije one su još uvijek inspiracija ženama diljem svijeta.

‘Digitalni susreti’ omogućeni su uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Programa razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.


Izvor:

https://www.culturenet.hr/hr/mjesec-zena-i-zenske-povijesti-u-digitalnim-susretima/178216


Odgovori