Sretan rođendan Zagorka!: Program obilježavanja 144 godine od rođenja Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke / Centar za ženske studije, Dolac 8, Zagreb, 2-5. ožujka 2017.

 

 

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11-16 sati, na Zagorkin rođendan u četvrtak 2. ožujka, te u nedjelju 5. ožujka (uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma ‘Zagorka’ autorice Biljane Čakić Veselić u 14 sati u produkciji Fade-in).

 

 

U četvrtak 2. ožujka u 18 sati veseli nas pozvati vas na predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke. Marija Novaković (1885-1960) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira. Budući da je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama. Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmske predstave. Godine 1931. hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge, a 1932. otpremljena je u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je provela ostatak života. U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati i uz podršku dr. S. Župića izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.

 

 

U petak, 3. ožujka u podne, u Multimedijalnom institute MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje.

 

 

Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju! Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastajemo se u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici! U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.

 

 

Preuzmite PROGRAM

 

 

Molimo vas da potvrdite svoj dolazak na e-mail setnja@zenstud.hr do 1. ožujka. Broj sudionika/ca je ograničen na 40 osoba.

 

Najnovije informacije o Zagorkinom rođendanu možete pratiti na Facebook stranici Sretan rođendan Zagorka!

 

Izvor:

 

http://zenstud.hr/2017/02/24/sretan-rodendan-zagorka-program-obiljezavanja-144-godine-od-rodenja-marije-juric-zagorke/

 

 

Odgovori