HRT prikazuje: “Tenžera, podstanar u novinama”

Dokumentarni film “Tenžera, podstanar u novinama” na rasporedu je u četvrtak, 10. veljače, u 21 sat na Trećem. Film se bavi životom i djelom jednog od najvećih hrvatskih pisaca druge polovice 20. stoljeća, koji je cijeli svoj radni vijek proveo kao novinar u Kulturnoj redakciji Vjesnika, dok nije tragično umro na operacijskome stolu 1985. godine, samo deset dana nakon 43. rođendana.

O Veselku Tenžeri, toj karizmatičnoj osobi koju je publika čitala i voljela, a šefovi jedva podnosili, jer je svojom intelektualnom nepotkupljivošću i domoljubnim nabojem uvijek bio u koliziji sa službenom politikom tadašnjega vremena – govore njegovi kolege i prijatelji Igor i Slavica Mandić, Igor Zidić, Josip Pavičić, Milan Ivkošić, Zlatko Vitez, Miroslav Ćiro Blažević, Marko Grčić, Željko Žutelija, Zdravko Zima i Seadeta Midžić.

Dokumentarni film snimljen 2020. godine, na 35. godišnjicu Tenžerine smrti, otkriva život i djelo čovjeka kojeg se i obožavalo i omalovažavalo; ciničnog i melankoličnog, nesretnog i zaigranog, jednom riječju – jedinstvenog.

Autorica je Branka Kamenski, direktor fotografije Ivan Kovač, a montažer Hrvoje Mršić

Film se nalazi u videoteci multimedijske usluge HRTi.


Izvor:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/tenzera-podstanar-u-novinama-0-5221038


Odgovori