Zimski semestar CKPIS-a: Predavanje Nebojše Jovanovića “Branko Ćopić u jugoslavenskom filmu”

Četvrti i posljednji gost Zimskog semestra CKPIS-a je Nebojša Jovanović, asistent na Odsjeku za produkciju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koji će govoriti na temu Branko Ćopić u jugoslavenskom filmu. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 17. siječnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf.

Branko Ćopić ušao je jugoslavensku kinematografiju kako vlastitim scenarističkim doprinosom, tako i adaptacijama romana i zbirki pripovjedaka koje su mu priskrbile status najpopularnijeg i najčitanijeg pisca socijalističke Jugoslavije. Predavanje će ocrtati kako primjeri filmskog Ćopića hvataju neke od glavnih tendencija u jugoslavenskoj kinematografiji: od socrealizma filmova Živjeće ovaj narod i Major Bauk, karakterističan za “prvu petoljetku” jugoslavenskog filma, preko mainstream adaptacija njegovih najpopularnijih naslova i ciklusa poput Nikoletine Bursaća, Orlovi rano lete i Hajdučkih vremena, do pseudo-crnovalnog Gluvog baruta, koji je u adaptaciji Ćopića otišao u njegovu potpunu negaciju. Dominantna doxa o Ćopiću – pisac nevine i sunčane dječje pastorale – previđa da je on kroz svoju književnost neprestano problematizirao proturječnosti i antagonizme jugoslavenske revolucije. Otud će izlaganje postaviti i pitanje: ukazuje li filmski Ćopić – kroz vlastite scenarije ili kroz interpretaciju drugih reditelja i scenarista – na mrtvouzice socijalističke Jugoslavije?

Nebojša Jovanović je asistent na Odsjeku za produkciju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. U fokusu njegovog interesa je historija jugoslavenske kinematografije, istražena i interpretirana u feminističkoj, psihoanalitičkoj i marksističkoj optici.


Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/dogadanja


Odgovori