Gaj Trifković, “Sea of Blood: A Military History of the Partisan Movement in Yugoslavia 1941-45”

Drugi svjetski rat na području bivše Jugoslavije obilježila je iznimna složenost i neviđena brutalnost. Najmanje dvanaest frakcija borilo se i radilo jedni protiv drugih u onome što je u isto vrijeme bio oslobodilački, građanski i revolucionarni rat. Cijena u ljudskim životima je bila strašna: od otprilike 15 milijuna stanovnika koliko je zemlja imala pred rat, više od milijun je umrlo kao izravna posljedica sukoba.

More krvi: vojna povijest partizanskog pokreta u Jugoslaviji 1941-1945 – prvo djelo ove vrste na engleskom jeziku i prvo na ovu temu od raspada Jugoslavije uopće – prati stvaranje i uspon od komunista predvođenog Narodnooslobodilačkog pokreta, točnije njegovog oružanog krila, kolokvijalno poznatog kao partizani. More krvi također se uvelike bavi protugerilskim naporima sila Osovine, osobito operacijama koje provode oružane formacije Trećeg Reicha. Iako se posljednjih desetljeća bilježi stalni porast broja akademskih publikacija na engleskom jeziku koje se bave različitim vojnim aspektima rata, niti jedna od njih ne nudi sveobuhvatno pokrivanje cijelog sukoba. Glavni nedostatak većine znanstvenih radova napisanih izvan onoga što je nekoć bila Jugoslavija je pretjerano oslanjanje na primarne izvore osovinske/strane provenijencije; More krvi nastoji uspostaviti ravnotežu oslanjajući se uvelike na izvorne jugoslavenske dokumente i široku lepezu sekundarnih izvora objavljenih u regiji tijekom posljednjih 70 godina. U tekstu se također citira mnoštvo neobjavljenog materijala iz desetak arhivskih institucija, uključujući NARA (SAD), TNA (Ujedinjeno Kraljevstvo), TsAMO (Ruska federacija), BA/MA (SR Njemačka), Arhiva oružanih snaga u Beogradu, te državnih arhiva iz gotovo svih bivših jugoslavenskih republika.

More krvi će naći čitatelje među svim zainteresiranima za Drugi svjetski rat u Jugoslaviji, povijest gerilskog ratovanja, i suvremenu povijest zapadnog Balkana. Knjiga je podijeljena u sedam poglavlja; dodatne informacije dane su u uvodu (koji dolazi zajedno s bibliografskim pregledom) i tri dodatka, koji sadrže kratku raspravu o ljudskim gubicima, kao i tablice i organizacijske karte; tekst prati 14 karata.


Opći podaci

Naslov: Sea of Blood: A Military History of the Partisan Movement in Yugoslavia 1941-45

Izdavač‏: ‎ Helion and Company (12.1.2022.)

Jezik‏: ‎ engleski

Opseg‏: ‎ 448 stranica, 14 karata

Format: meki uvez

Dimenzije: 245mm x 170mm

ISBN-10‏: ‎ 1914059948

ISBN-13: ‎ 978-1914059940


Dodatne informacije:

https://www.helion.co.uk/military-history-books/sea-of-blood-a-military-history-of-the-partisan-movement-in-yugoslavia-1941-45.php


Odjeci:

Historija partizanskog pokreta

https://historiografija.ba/article.php?id=954


Odgovori