“Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici / Saint Jerome Through the Ages: Cult and Monuments”

Objavljena je knjiga Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici / Saint Jerome Through the Ages: Cult and Monuments u suizdavaštvu Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Urednici knjige su Katarina Horvat-Levaj i Emilio Marin.

Sveti Jeronim (347.–420.), kao prevoditelj Biblije na latinski jezik i kao jedan od crkvenih naučitelja, ima neprocjenjivo značenje za cjelokupnu kršćansku vjeru, kulturu i umjetnost. No on je i osobito važan za kulturnu povijest hrvatskog naroda. Činjenica da se rodno mjesto svetog Jeronima – Stridon – nalazilo u rimskoj provinciji Dalmaciji, na njezinoj granici s Panonijom, dakle, prema svemu sudeći na tlu današnje Hrvatske, učinila je Jeronima iznimno popularnim upravo u našim krajevima. Gradnju svetom Jeronimu posvećenih crkava u Dalmaciji možemo pratiti od srednjeg vijeka, a popularnost ovoga svetca – intelektualca zasjala je u doba renesanse. Ujedno, svetom je Jeronimu od 14. stoljeća posvećena Franjevačka provincija sa sjedištem u Zadru, koja se protezala od Istre do Boke kotorske. Ubrzo njegovo ime počinju nositi i Papinski hrvatski zavod i crkva u Rimu – San Girolamo dei Croati. Proglašen zaštitnikom Dalmacije i izumiteljem glagoljice, sveti Jeronim postaje temom mnogih naših vrijednih djela književnosti i likovne umjetnosti, a ponajprije slika i kipova, pohranjenih u brojnim crkvama duž jadranske obale. Kult svetog Jeronima u kontinentalnoj Hrvatskoj, pak, vezan je ponajprije uz vjerovanje da je kasnoantički Stridon međimurska Štrigova.

Sve navedeno bilo je povod višestrukom obilježavanju svetog Jeronima u Hrvatskoj o 1600. obljetnici njegove smrti. Proslavi svetog Jeronima, s posebnim naglaskom na njegovoj nazočnosti među Hrvatima, pridružili su se Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut za povijest umjetnosti ovom knjigom. Interdisciplinarni i internacionalni tim stručnjaka dao je reprezentativan presjek odraza štovanja svetog Jeronima u našoj umjetnosti i kulturi, obogaćen relevantnim europskim djelima – od iluminiranih srednjovjekovnih rukopisa iz Francuske do renesansnoga Leonardova Svetog Jeronima u Vatikanskim muzejima.


Izvor:

https://www.ipu.hr/article/hr/1147/sveti-jeronim


Dodatne informacije:


Odgovori