e-Tribina Odsjeka za povijest – Rat i bolest: pacijenti pulske Pokrajinske bolnice 1916.

Pozivamo Vas na e-Tribinu Odsjeka za povijest Rat i bolest: Pacijenti pulske Pokrajinske bolnice 1916., koju će održati studenti diplomskog studija povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u petak, 26. studenog 2021. u 17 sati.

U desetljećima prije Prvog svjetskog rata, Pula kao glavna baza austrougarske mornarice doživljava ubrzanu urbanizaciju s masovnim priljevom stanovništva iz raznih dijelova Monarhije u potrazi za poslom. Multikulturalna i multietnička zajednica, koja iako možda kratkotrajna, donosi naznake kozmopolitizma i mirnog suživota slavenskih, romanskih, germanskih i ostalih različitosti. Međutim, razvitak je grada, kao što će Car Franjo Josip I i namjeravati, bio „poistovjećen s mornaricom“, a proglašenjem je ratnog stanja 28. srpnja 1914. karakter grada doista i potvrđen: ratne su aktivnosti, poput postavljanja morskih mina u pulskome akvatoriju i gomilanja vojske u gradu – od 16.014 zabilježenih pripadnika vojske 1910. do oko 50.000 odmah nakon objave rata – označile početak neizvjesnosti ratnoga života, što se intenziviralo nakon ulaska Italije u rat i evakuacije civilnoga južnoistarskog  stanovništva u svibnju 1915. u unutrašnjost Monarhije. U svom dvosemestralnom radu na istraživanju registara pulske Pokrajinske bolnice za godinu 1916. studenti diplomskog studija povijesti, Rahela Baković, Ivan Brljević, Valentina Filajdić, Gordana Kliman Grabar, Franciska Pauković, Slavica Porubić Kukal, Barbara Štefanac i Magdalena Štefanac pod vodstvom doc. dr. sc. Ive Milovan Delić analiziraju na koji je način ratno stanje izmijenilo zdravstvenu sliku grada te jesu li i dalje malarija, tuberkuloza, tifus i crijevne bolesti po učestalosti i smrtnosti najznačajnije bolesti ovoga kraja, ili u prvi red dolaze neke druge bolesti i stanja koja se mogu izravno ili posredno povezati s ratom.

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.


Izvor:

https://ffpu.unipu.hr/ffpu/povijest/obavijesti?@=2f8sr#news_124409


Odgovori