Prikazivanje filma “Oktobar u Parizu” (1962)

Iako razvijene zemlje Zapada vole uživati u samoodržavajućem mitu vlastite progresivnosti i slobode, mnogo je poglavlja i grijeha iz prošlosti koje bi radije zatrpale. No filmski medij ima snažan potencijal, pa i možda najživopisniji među svima, da svijetu ne dozvoli zaborav. Stoga ovomjesečno izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma posvećujemo jednom zastrašujućem listopadu iz europske povijesti i kultnom dokumentarcu koji je bio nedostupan javnosti zbog cenzure Oktobar u Parizu iz 1962. filmskog scenarista i redatelja Jacquesa Panijela. Na programu je u četvrtak 21. listopada u 19 sati (Dokukino KIC, Preradovićeva 5, Zagreb).

Panijelov unikatni povijesni dokument vraća nas u Pariz na početku ’60-ih godina, u vrijeme velikih tenzija, pri kraju Alžirskog rata za dekolonizaciju i nezavisnost, kada policija uvodi policijski sat koji je usmjeren isključivo na alžirske muslimane u Francuskoj. Mjera odmah izaziva reakciju; gotovo trideset tisuća Alžiraca u noći 17. listopada 1961. okuplja se u organizaciji Fronte narodnog oslobođenja i maršira Parizom za svoje pravo na jednakost. Mirna demonstracija završava krvavo, s naredbom prefekta pariške policije Mauricea Papona (kasnije osuđenog za zločine protiv čovječnosti) da se alžirski duh slomi nasilnim sredstvima, što dovodi do tzv. Pariškog masakra. Uvodnu riječ u film održat će novinar i bivši Veleposlanik RH u Alžiru Mirko Bolfek.


Hall of Fame: Oktobar u Parizu

Octobre à Paris / režija: Jacques Panijel / Francuska / 1962. / 70′

jezik: francuski, arapski, titlovi: engleski

Dana 5. listopada 1961., prefekt pariške policije Maurice Papon uveo je diskriminatorni policijski sat, usmjeren isključivo na sve alžirske muslimane u Francuskoj. Ova mjera odmah izaziva reakciju. U večernjim satima 17. listopada, u obliku velikih mirnih demonstracija u organizaciji FLN-a (Fronta narodnog oslobođenja), gotovo trideset tisuća Alžiraca marširalo je Parizom podsjećajući na svoje pravo na jednakost i neovisnost svoje zemlje. Uslijedila je žestoka represija, dugo godina skrivena od pogleda javnosti. Nakon 17. listopada, kolektiv okupljen oko Audinova odbora i Manifesta 121-og shvatio je potrebu bilježenja svjedočanstava preživjelih. Jedan od čelnika odbora, povjesničar Pierre Vidal Naquet tada prihvaća ideju Jacquesa Panijela o snimanju filmskog testamenta u tajnosti. Isprva zabranjen, tek 1973., nakon štrajka glađu filmaša i bivšeg borca pokreta ​​otpora Renéa Vautiera zbog filmske cenzure, Oktobar u Parizu konačno je prikazan u Francuskoj. Ovaj unikatan i iznimno vrijedan povijesni dokument snimljen je u nesigurnim materijalnim okolnostima i posvećen je borbi za nacionalno oslobođenje od kolonijalizma. Pariški masakr iz 1961. još uvijek je kontroverzan i potiskivan u francuskoj javnosti, a francuska vlada prikriva stvarni broj žrtava i razmjere prakse mučenja u francuskoj vojsci i policiji tijekom Alžirskog rata za neovisnost (1954. – 1962.).

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma. Novu sezonu programa Hall of Fame posvećujemo filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarnom filmu. Uvodnu riječ u film održat će novinar i bivši Veleposlanik RH u Alžiru Mirko Bolfek.


Izvor:

Odgovori