Izložba “Utvrda Nutjak – prošlost, sadašnjost i budućnost”

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe koje će se upriličiti u Muzeju triljskog kraja 21. listopada 2021. u 18 sati.

Izložba „Utvrda Nutjak – prošlost, sadašnjost i budućnost“ prezentira rezultate arheoloških istraživanja koja je Muzej triljskog kraja provodio u nekoliko kampanja od 2009. do 2011. godine, a koji će po prvi put biti predstavljeni široj javnosti. Uz izložbu će biti predstavljen i istoimeni katalog.

Utvrda Nutjak smještena je na litici iznad kanjona rijeke Cetine kod Trilja, a izgradio ju je poljički knez Žarko Dražojević krajem 15. stoljeća. Danas je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske upisano u Registar.

Koncepcija izložbe sadrži tri tematske cjeline koje premošćuju prostorni i vremenski razmak između primarnog i sekundarnog konteksta nalaza, te komuniciraju njegov put od arheološkog nalaza do muzejskog predmeta. Naglasak je stavljen i na povijesni značaj utvrde u vremenu prodora Osmanlija, te njenu ulogu u oblikovanju lokalnih mitova i legendi sačuvanih u narodnoj predaji.

Izložba će ostati otvorena do 21. prosinca 2021. godine.


Autorice izložbe i kataloga:

Sanja Budić Leto, Muzej triljskog kraja

Danijela Petričević Banović, Muzej Cetinske krajine – Sinj

Angela Tabak, Gradski muzej Omiš


Izvor:


Odgovori