Izet Šabotić – Odgovor na piskaranje Nedima Zahirovića

Poštovani uredniče,

Na vašem web portalu http://historiogrfija.hr/?p=27333, ničim izazvan, a ponajmanje pozvan, izvjesni filolog (turkolog) Nedim Zahirović, nedobronamjerno, nenaučno, neakademski, neutemeljeno  i neprofesionalno u više navrata iznio je niz nehistorijskih tvrdnji, bolje rečeno nebluoza na račun mojih radova, kao i radova ostalih kolega sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta  Univerziteta u Tuzli. Ne znam što je cilj, i u čemu je problem filologa (turkologa) Nedima Zahirovića ovakvom neakademskom, nenaučanom i neljudskom divljanju i neznalačkom obrušavanju na moje i naučne radove kolega sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Naime, istupi filologa (turkologa) Nedima Zahirovića vrve od netačnosti, neargumentiranosti, neobjektivnosti i elementarnog nepoznavanja osnovnih metodoloških i naučnih načela historijske nauke. Jednostavno se u svim njegovim istupima, jedino može vidjeti  frustracija, zloba, i ogromna mržnja, te stoga i nisam smatrao potrebnim odgovarati na nešto što ne pripada nauci i akademskoj zajednici.  

Međutim, njegovo posljednje piskaranje, pod naslovom: Otkud harem-rančevi u osmanskoj Bosni? objavljeno na vašem web portalu, 9. rujna 2021. godine me natjeralo, ne da polemišem sa frustriranim filologom (turkologom) Nedimom Zahirovićem, već da putem vašeg portala ukažem na očitu zloupotrebu javnog prostora, zlonamjernost i smišljeno kvarno istupanje filologa (turkologa) Nedima Zahirovića, s ciljem moje diskreditacije, kao i diskreditaciije dugih profesora sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli. Naime, niti jedna iznesena tvrdnja u ovom nehistoričnom Zahirovićevom tekstu ne može se uzeti ni s minimalnom dozom naučne ozbiljnosti, jer sve što je izneseno je  neobjektivno, neargumentirano, zlonamjerno i svjesno izvučeno iz konteksta. Ono što je evidentno, jeste nažalost nevjerovatna doza mržnje prema meni, kao autoru navedenog rada. S filologom (turkologom) i nehistoričarem Nedimom Zahirovićem ne kanim polemisati ni o jednoj historijskoj temi, jer to bi bilo apsurdno i ponižavajuće za mene kao i za historijsku nauku. Međutim, poštujući sud javnosti i čitaoce vašeg portala, dajem  navedeni rad na uvid (Izet Šabotić, Propadanje i uzurpacija imovine Bakir-bega Tuzlića, Historijski pogledi, god. III, br. 3, Tuzla 2020, 48-71. (https://pogledi.cimoshis.org/wp-content/uploads/2020/06/2.-Izet-Sabotic-HP3.pdf), iz kojeg se jednostavno može utvrditi da sve što je predočeno u istom, je adekvatno potkrijepljeno validnom historiografskom osnovom (105-fusnotana), što je temeljna stavka u metodologiji historijskog istraživanja i interpretaciji historijskih sadržaja. Ističem, da je navedeni rad između ostalog napisan uz konsultovanje više od 60 osto izvora prvoga reda, odnosno sadržaja koji se prvi puta prezentuje naučnoj javnosti.

Iskazano neznanje, filologu (turkologu) Nedimu Zahiroviću mogu oprostiti, ali sračunate gnusne klevete i uvrede na moj račun ne mogu i neću, te će konačan sud o istim dati nadležne pravosudne ustanove.

S poštovanjem,

Prof. dr. Izet Šabotić


Uredništvo portala Historiografija.hr ne odgovara za tvrdnje izrečene u raspravama, polemikama i drugim tekstovima. Reagiranja i polemičke priloge možete slati na e-mail adresu urednika portala bjankovi@ffzg.hr


Odgovori