Jean-Baptiste Del Amo, “Carstvo životinja”

Roman Carstvo životinja mračna je obiteljska saga koja obuhvaća gotovo cijelo 20. stoljeće (1898. – 1981.). Priča je to o pet generacija obitelji u francuskome selu i o razvoju njihove male, siromašne farme u industrijaliziranu svinjogojsku farmu. Éléonore, kći hladne, nepristupačne majke i nasmrt bolesna oca, upoznajemo kao djevojčicu koja će stasajući u ženu upoznati užase Prvoga svjetskog rata te usprkos svim nedaćama održavati obiteljsko gospodarstvo, čijem će slomu, tada već stara, zajedno sa svojim potomcima svjedočiti. Na tragu književnosti naturalizma, roman na zastrašujući način dočarava okrutnost i nasilje koje proizlazi iz bezočne eksploatacije životinja i prirode, otkrivajući nam kako utrka za profitom kao i patnja životinja utječu na međuljudske odnose te na fizičko i psihičko zdravlje pojedinca. 


Iz medija:

„Del Amo prikazuje apokaliptično viđenje skliznuća ljudskog roda u mahnitost, sve uime ekonomske racionalizacije… Raskošan stil, sveobuhvatno i moćno.”

Le Monde

„Zadivljujući je talent Jean-Baptistea Del Amoa, njegov je jezik istovremeno bogat i jasan, zakučast i ubojit, senzualan i kirurški precizan.”

Le Journal du Dimanche

Carstvo životinja neprestano vas iznenađuje. Del Amo ima Flaubertov dar dojmljiva nastupa. Njegov tekst zaskočit će čitatelja svojim zasljepljujućim savršenstvom.” 

New York Times Book Review

 „Del Amoovo umijeće leži u prikazu ljudi, njihovih lica, njihovih htijenja, njihova nijema očaja. Jean-Baptiste Del Amo majstor je oslikavanja.”

Neue Zürcher Zeitung 

„Hipnotički i uznemirujući tekst, prožet snažnom tjelesnošću, u romanu o iskorištavanju životinja.”

L’espresso 

„Jean-Baptiste Del Amo u Carstvu životinja doseže svoj vrhunac kao istraživač svega onog nečovječnog u samoj ljudskoj biti.”

El País

„Veličanstveno, lirski opisano … Del Amo nas nije poštedio pojedinosti… Nesuzdržan portret svega onog što je loše u suvremenoj proizvodnji hrane.“

Kirkus Reviews

„Istinski nemilosrdno, prožeto krvlju, vonjem i očajem… Carstvo životinja važan je podsjetnik da zadaća književnosti nije nužno da nas razvedri, već da nam pomogne.”

Lire


Prijevod: Željka Somun

Jezik izvornika: Francuski

Broj stranica: 392

ISBN: 978-953-332-114-1

Uvez: meki uvez s klapnama


Jean-Baptiste Del Amo (Toulouse, 1981.) jedan je od najvažnijih pisaca mlađe generacije u Francuskoj. Za roman Une éducation libertine iz 2008. dobio je Nagradu Goncourt za prvijenac i Nagradu François Mauriac Francuske akademije. Slijede romani Le Sel (2010.) i Pornographia (2013.). Ovjenčan nagradom Prix du Livre Inter i preveden na brojne jezike, Carstvo životinja iz 2016. njegov je najzreliji roman koji je kritika dočekala s oduševljenjem i pripisala mu status klasika.


Izvor:  https://www.oceanmore.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=180&lang=hr


Odgovori