JUSP Jasenovac: In Memoriam Bazil Zukolo 1922. – 2021.

S dubokom tugom primili smo vijest da nas je napustio Bazil Zukolo, posljednji preživjeli sudionik proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Bazul Zukolo rođen je u Novskoj 1922. godine. Životni put odveo ga je u Požegu gdje se zaposlio u brijačkoj radnji svojeg najstarijeg brata Stjepana. Kao talijanski državljani i simpatizeri narodnooslobodilačkog pokreta braća Zukolo uspjeli su izbjeći pozive za mobilizaciju u jedinice hrvatskog domobranstva. Kada je 1943. godine srednji brat Tomislav mobiliziran u talijansku vojsku, Bazil i Stjepan odlučili su se priključiti partizanskom pokretu.

Iste je godine uhapšena grupa stanovnika Požege među kojima je bio Stjepan Zukolo. Ubrzo je u selu Trenkovo uhapšen i Bazil gdje je pošao po informacije o obitelji svoje djevojke koja je bila iz toga sela. Otpremljen je u Novsku gdje je priključen grupi Požežana koja je uhapšena nešto ranije. Vezani žicom prebačeni su u studenom 1944. godine u logor Jasenovac.

Bazil i Stjepan u logoru su raspoređeni u radnu grupu VII – razni terenski poslovi. Između ostalog, ova grupa je u zadnjim danima logora imala zadatak da naftu koja je u logor stigla u dva teretna vagona pretoči u manje bačve. Ista radna grupa radila je na otkopavanje masovnih grobnica, a nafta je korištena za spaljivanje leševa ubijenih zatočenika logora.

Dana 21. travnja 1945. godine, večer uoči proboja iz logora Jasenovac, Bazil Zukolo bio je zatočen na katu zgrade krojačke i obućarske radionice. Zajedno s drugim zatočenicima, sljedećeg dana krenuo je u proboj iz logora. U proboju je izgubio brata Stjepana, koji je ubijen kod sela Košutarica. U metežu nastalom prilikom proboja, braća su se razdvojila, a Bazil je krenuo na drugu stranu. Prešao je rijeku Strug zajedno s Markom Popovićem te s još jednim logorašem. Njih trojica su se skrivali tri dana, sve dok nisu saznali da se u selu Vrbovljani nalaze partizani. Prilikom bijega iz logora imao je 48 kilograma težine.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata vratio se u Požegu, gdje je zajedno sa suprugom Emilijom otvorio frizerski salon za žene i muškarce.

Na komemoraciji za žrtve logora Jasenovac 2013. godine, predsjednik Ivo Josipović odlikovao ga je Redom Stjepana Radića za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske.


Izvor: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=5027


Odgovori