Miep Gies, Alison Leslie Gold, SJEĆANJE NA ANNE FRANK

Priča žene koja je pomagala u skrivanju obitelji Frank

S engleskoga preveo Damjan Lalović

Milijunima koje je dirnuo Dnevnik Anne Frank ova knjiga nudi izvanrednu priču Miep Gies, žene koja je sa svojim suprugom više od dvije godine pomagala u skrivanju obitelji Frank od nacista. Poput tisuća neispjevanih heroja svakog su dana riskirali svoje živote kako bi donosili hranu i novosti te pružali emotivnu potporu žrtvama Holokausta.
Od razdoblja svojeg djetinjstva kao izbjeglice nakon Prvoga svjetskog rata do trenutka kad je stavila maleni, crveno-narančasti karirani dnevnik – Anninu ostavštinu – u ruke Otta Franka, Miep Gies prisjeća se svoje prošlosti s jednostavnom iskrenošću i potresnom jasnoćom. Svaka stranica odzvanja hrabrošću i ganutljivom ljepotom.

Jednog smo jutra gosp. Frank i ja bili sami u uredu i otvarali poštu. Sjedila sam za svojim stolom, a on je stajao pokraj mene. Jedva da sam bila svjesna zvuka otvaranja pisma. Potom trenutak tišine. Nešto me je natjeralo da odvratim pogled od omotnica ispred sebe. Zatim glas Otta Franka, bezličan, potpuno slomljen: “Miep.”
Dignula sam glavu, nastojeći uhvatiti njegov pogled.
“Miep.” Čvrsto je stisnuo list papira objema rukama. “Dobio sam pismo od medicinske sestre iz Rotterdama. Miep, Margot i Anne neće se vratiti.” (…)
Sjedila sam za svojim stolom posve skrhana. Sve što se dotad dogodilo nekako sam mogla prihvatiti. Htjela-ne htjela, morala sam. Ali to… to nisam mogla. Bila sam sigurna da se to neće dogoditi. (…)
Posegnula sam u ladicu svojeg uredskog stola i izvadila papire koji su gotovo punu godinu čekali Annin povratak. Nitko ih nije ni taknuo, uključujući mene. No Anne se neće vratiti po svoj dnevnik.
Izvadila sam sve papire, na vrh stavila mali crveno-narančasti karirani dnevnik i sve to odnijela u ured gosp. Franka.
Sjedio je za svojim stolom, pogleda zamućenog od šoka. Pružila sam mu dnevnik i papire. “Ovo je za vas – ostavština vaše kćeri Anne”, rekla sam.
Vidjela sam da je prepoznao dnevnik. Darovao joj ga je prije malo više od tri godine, za njezin trinaesti rođendan, nedugo prije odlaska u skrovište. Dotaknuo ga je vršcima prstiju. Sve sam mu položila u ruke; zatim sam izašla iz ureda, tiho zatvorivši vrata.

Hermine “Miep” Gies (1909–2010), podrijetlom Austrijanka, koja je od desete godine živjela u Nizozemskoj, jedna je od nekolicine osoba koje su tijekom Drugoga svjetskog rata dvije godine skrivale Anne Frank, njezinu obitelj i još nekoliko Židova od nacističkih progona. Gies je od 1933. radila u tvrtki Anneina oca Otta Franka, tijekom godina vezala se za obitelj Frank i postala njihova bliska prijateljica i pouzdanica. Nakon uhićenja Frankovih čuvala je Annein dnevnik do povratka Otta Franka iz Auschwitza. Dnevnik je, naravno, narednih godina postigao svjetsku slavu, a Gies je 1987, uz pomoć Alison Leslie Gold, napisala i objavila svoju priču, jedinstven prikaz iz prve ruke te općepoznate tragične, ali i inspirativne priče o hrabrosti običnih ljudi suočenih sa smrtnom opasnošću.

Alison Leslie Gold (1945) američka je književnica čiji opus podjednako obuhvaća fikcionalna i nefikcionalna djela te djela za mlade. U žarištu je njezina interesa Drugi svjetski rat, konkretno Holokaust, te je, među ostalim, povrh Sjećanja na Anne Frank, napisala Uspomene na Anne Frank njezine prijateljice iz djetinjstva (u suradnji s Hannah Goslar, 1997) te knjigu Đavolja ljubavnica. Priča o ženi koja je živjela i umrla s Hitlerom (1997). Za svoj je književni opus dobila brojne nagrade i djela su joj prevedena na više od 25 jezika.


Godina izdanja: 2021

Broj stranica: 188

Pročitaj početak knjige:


Odgovori