Vlatka Dugački, Lana Peternel, Filip Škiljan, “Nestala naselja u Republici Hrvatskoj. Povijesno-demografsko-antropološke perspektive”

Monografija predstavlja znanstveno-popularno djelo kojemu je cilj predstaviti razmjere depopulacije u Hrvatskoj, odnosno rasprostranjenost napuštenih područja Hrvatske. Prema popisu iz 2001. godine u Hrvatskoj je bilo 105 napuštenih sela, a svega 10 godina kasnije taj se broj popeo na 150. Nestala naselja ne znače samo nestanak ljudi iz nekog prostora, već vrlo često i to da nestaju svi tragovi nekadašnje ljudske prisutnosti.

Interdisciplinarnim pristupom autori su istražili fenomen nestajanja naselja. U prvom uvodnom dijelu antropološkim pristupom se čitatelju pokušala približiti „priča“ o nenaseljenim i praznim prostorima. Drugi dio predstavlja demografsko-povijesnu analizu depopulacije, dok je treći dio monografije svojevrsni katalog nestalih naselja u kojem se čitatelji upoznaju sa svih 150 nestalih sela. Uz svako selo nalaze se informacije o njegovu smještaju, broju stanovnika kroz povijest, kulturno-povijesnim spomenicima te prirodnim znamenitostima i slično.

Iako za temu depopulacije u hrvatskoj javnosti postoji veliki interes, o napuštenim selima u Hrvatskoj vrlo se rijetko govori, a još manje piše. Stoga je ova knjiga dobrodošla znanstvenicima, istraživačima-amaterima, izletnicima i znatiželjnicima. Regionalnoj i lokalnoj samoupravi pomoći će u sagledavanju problema i poticanju na pojačanu aktivnost u zaštiti i revitalizaciji nenaseljenih područja.

Dr. sc. Vlatka Dugački, povjesničarka, viša znanstvena suradnica u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže u Zagrebu

Dr. sc. Lana Peternel, antropologinja,  znanstvena suradnica u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu

Dr. sc. Filip Škiljan, povjesničar i arheolog, znanstveni savjetnik u Institutu za migracije i narodnosti, Zagreb.

Knjigu su zajednički objavili Plejada d.o.o., Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Institut za migracije i narodnosti, Zagreb


Izvor: https://www.plejada-zg.hr/nasa-nova-knjiga-o-hrvatskom-problemu-br-1/


Odgovori