Predavanje Daniele Ćurko “Klasici frankofonske književnosti Magreba I: Ženski likovi u romanima alžirskih romanopisaca Mohammeda Diba i Kateba Yacinea”

U utorak, 20. travnja, od 18 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru organiziraju predavanje ‘Klasici frankofonske književnosti Magreba I: Ženski likovi u romanima alžirskih romanopisaca Mohammeda Diba i Kateba Yacinea’ koje će održati dr. sc. Daniela Ćurko.

Alžirski romanopisac Mohammed Dib objavljuje roman “Velika kuća” [La Grande maison], prvi roman svoje Alžirske trilogije 1952. godine, a naredni roman iz trilogije, “Požar” dvije godine kasnije. “Jedno afričko ljeto” [Un été africain] (1959) je isto tako uvršten u korpus romana ovog predavanja, jer je, za razliku od romana Alžirske trilogije, preveden na hrvatski jezik. Dibov devet godina mlađi suvremenik Kateb Yacine objavljuje svoju Nedjmu 1956. godine (roman je preveden na hrvatski jezik već 1958). Dok Dib baštini roman realizma, Kateb Yacine inovira romanesknu formu pod utjecajem i na tragu francuskog Novog romana. Ono što povezuje ta dva predstavnika sasvim oprečnih estetika romana, jest da su napisali djela – radi se o Dibovom Požaru i Yacineovoj Nedjmi- koja su smatrana velikim nacionalnim romanima.

No, još značajnija poveznica je važnost simbola i prisutnost mitova u poetici oba pisca, što se posebno očituje u prikazivanju ženskih likova. Analizirat ćemo na koje se načine pojedini ženski likovi isprepleću s temom identiteta mlade nacije u nastajanju. Naime, romani su napisani dok je Alžir bio francuska kolonija, no svojom tematikom i upravo simbolikom ženskih likova već navještaju težnju alžirskog naroda za samostalnom državom, koja je nastala šest godina nakon Nedjme, 1962. godine.

Napomena: Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta je ograničen te je mjesto za predavanje potrebno rezervirati putem e-mail adrese: info@knezeva.hr ili broja telefona 023/627-764.


Izvor: https://www.culturenet.hr/


Odgovori