Otvorenje virtualne izložbe „Ognjem i mačem. Talijanska okupacija Jugoslavije 1941. – 1943.” / “A ferro e fuoco. L’occupazione italiana della Jugoslavia 1941-43”

Povodom 80. godišnjice talijansko-njemačkog napada na Jugoslaviju, u organizaciji Nacionalnog instituta Ferruccio Parri (nekadašnji Nacionalni institut za povijest oslobodilačkog pokreta u Italiji), Regionalnog instituta za povijest otpora i suvremeno doba Furlanije-Julijske krajine i Odsjeka za društvene i političke znanosti Sveučilišta u Trstu, 6. travnja 2021. bit će otvorena virtualna izložba „Ognjem i mačem. Talijanska okupacija Jugoslavije 1941. – 1943.”

Izložba je osmišljena i kreirana u suradnji Slovenske narodne i studijske knjižnice iz Trsta, Muzeja novije povijesti Slovenije, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću te Zavoda Apis, uz tehničku podršku kompanije Divulgando Srl i pokroviteljstvo Zastupničkog doma Autonomne regije Furlanije-Julijske krajine.

„Ognjem i mačem” sastoji se od deset odjeljaka i pedeset i četiri panela na kojima je prikazano dvjesto fotografija, dvadeset i pet svjedočenja i osamdeset i jedan intervju sa svjedocima vremena, uz kratke popratne tekstove koji gledatelja upoznaju sa detaljima i sadržajem.

Izložba predstavlja neke od najmračnijih stranica talijanske novije povijesti, koje su i danas uglavnom nepoznate i zaboravljene. Priznajući kako talijanski vojnici na anektiranim i okupiranim područjima nisu bili tek promatrači, već i inicijatori nasilja i brojnih zločina, ova izložba želi napraviti korak u smjeru prepoznavanja i preuzimanja odgovornosti, kao i prema izgradnji zajedničkog europskog građanstva.


Otvorenje izložbe na talijanskom jeziku možete pratiti u utorak, 6. travnja 2021., u 17:00 na poveznici:

https://zoom.us/j/93156396203  ili na YouTube kanalu: www.youtube.com/user/IRSMLFVG.

Virtualnu izložbu također možete posjetiti na web stranici www.occupazioneitalianajugoslavia41-43.it (dostupno od 6. travnja).


A ferro e fuoco. L’occupazione italiana della Jugoslavia 1941-43

Martedì 6 aprile alle ore 17 su Zoom

https://www.facebook.com/irsrecfvg/Odgovori