Predstavljanje projekta “Histoire pour la Liberté”

U srijedu, 7. travnja u 11 sati u KROKODILovom centru u Beogradu i putem Zoom linka bit će održana konferencija za medije u povodu početka najnovijeg projekta Udruženja KROKODIL pod naslovom Histoire pour la Liberté.

Na konferenciji će govoriti:

Vladimir Arsenijević i Dubravka Stojanović, a putem web linka pridružit će se i Husnija Kamberović iz Sarajeva, Magdalena Najbar-Agičić iz Zagreba i Ruža Fotiadis iz Berlina.

Nakon uspješne realizacije projekta “Tko je prvi počeo? – Povjesničari protiv revizionizma” (https://kojeprvipoceo.rs), koji je okupio neke od najistaknutijih historičara s postjugoslavenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u nacionalnim historiografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija „Obranimo povijest“, Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne historiografije i participativne kulture sjećanja kroz projekt “Histoire pour la Liberté”.

Aktivnosti projekta realizirat će se tijekom 2021. godine kroz organizaciju konferencija, okruglih stolova i predavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. U glavne ciljeve ovog projekta ulazi upoznavanje građana s iskustvima Europske unije, u prvom redu s pomirenjem sukobljenih historijskih narativa, ali i s dijeljenom historijom i zajedničkim europskim vrijednostima.

Kroz obilježavanje događaja iz novije europske povijesti, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja Srednje i Istočne Europe, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekt „Histoire pour la Liberté“ za cilj ima poticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promoviranje mira i tolerancije te razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istaknuo dinamičan karakter europskog pamćenja.

Projekt “Histoire pour la Liberté” financiran je u okviru programa Europa za građane Europske komisije, a realizira se u suradnji s Udruženjem za modernu historiju (Bosna i Hercegovina), Udrugom Kliofest(Hrvatska) i Humboltovim sveučilištem (Njemačka).


Izvor: https://www.kliofest.hr/2021/04/01/histoire-pour-la-liberte/


Od zajedničke prošlosti preko podijeljene historije do zajedničke evropske budućnosti

https://www.historiografija.ba/article.php?id=435


Odgovori