„RAT ZA OSLOBOĐENJE BUGARSKE (1877-78): FOTOGRAFSKI ZAPISI IZ OSTAVŠTINE NESTOROFF U ZBIRCI MAŽURANIĆ-BRLIĆ-RUŽIĆ NA RIJECI“

Ceremonija svečanog otvaranja izložbe Veleposlanstva Republike Bugarske održat će se u četvrtak, 4. ožujka 2021. u foajeu i atriju Galerije Klovićevi dvori, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite, a gosti će biti dočekani u tri faze – u 12.00, u 13.00 te u 14.00 sati.

Veleposlanstvo Republike Bugarske u Zagrebu ima čast obavijestiti hrvatsku javnost da će u Zagrebu po prvi puta biti predstavljeni jedinstveni fotografski zapisi Rusko-turskoga rata (1877. – 1878.) koji je doveo do oslobođenja Bugarske i obnove bugarske države. Izložba je veliki korak naprijed u kulturnoj razmjeni između hrvatskog i bugarskog naroda i primjer koliko je poglavlja iz zajedničke povijesti dva naroda još uvijek nepoznat.

Dokumenti izložbe pronađeni su u spomeničkoj zbirci Mažuranić–Brlić-Ružić na Rijeci te su već predstavljeni u Bugarskoj i Rusiji. Oni su dio bogate baštine Dimitara (Mincha) Nestoroffa – bugarski diplomat, koji je služio u bugarskim veleposlanstvima u Beogradu, Istanbulu i Berlinu. Tijekom karijere služio je i kao osobni tajnik bugarskog kralja Ferdninanda I Sax-Coburg-Gotha. Vjerojatno je zahvaljujući tim kontaktima Mincho Nestoroff postao vlasnik fotografija Franza Duscheka, dvorskog fotografa rumunjskog princa iz tog perioda. Dok je bio u Beogradu, oženio se Aleksandrom – Alkom Mažuranić, sestrom poznate hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.


Izvor: https://gkd.hr/2021/02/26/izlozba-veleposlanstva-republike-bugarske/


Odgovori