„25 godina nakon Daytona – put za demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu“

Fondacija Heinrich Böll je objavila knjigu „25 godina nakon Daytona – put za demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu“, koju je uredila Marion Kraske. U knjizi je objavljeno osam rasprava o različitim aspektima Dejtonskog sporazuma i odnosima u Bosni i Hercegovini 25 godina nakon sporazuma. Autori tekstova su Marion Kraske, Christian Schwarz-Schilling, Jens Woelk, Slađan Tomić (intervju s Azrom Zornić), Ellen Ueberschär, Husnija Kamberović, Željka Umičević i Manuel Sarrazin.

Maion Kraske u uvodnom tekstu piše kako je cijena Dejtonskog sporazuma bila visoka: „priznanje etničkog čišćenja u Republici Srpskoj, koja je postala zaseban entitet, te prihvaćanje nepravde i nejednakosti na temelju sumnjivih principa. Stvorena je troglava etnokracija, uz istovremeno ukidanje individualnih i građanskih prava; s tim kolateralnim štetama Bosna se bori do danas.“

Na kraju je i Apel koji je uputila Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“, u kojem se traži da se zaustave napadi na Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu državu, potiče očuvanje demokratskih načela i traži podrška za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, kojim bi građanke i građani BiH postali uvažavani kao dio društva.


Čitava knjiga je dostupna na stranici Fondacije Heinrich Böll, na linku:

https://ba.boell.org/bs/2021/02/13/25-godina-nakon-daytona-put-za-demokratsku-i-prospertitetnu-bosnu-i-hercegovinu


Preneseno s portala Historiografija.ba

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=386


Odgovori