Stradala djeca u Domovinskom ratu u Vukovaru / Stalni postav

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru bit će srijedu, 17.2. 2021. u 11 sati otvorenje stalnog postava izložbe stradale djece u Domovinskom ratu u Vukovaru. Odabrano vrijeme izložbe je  početak korizme koje je vrijeme pokore i posta, odricanja i žrtve te se simbolički ovaj datum izabrao kako bi se naglasilo prisjećanje najmanjih i najnevinijih žrtava u Domovinskom ratu.

Postav se temelji na sadržaju knjige “Mama, ne vidim nebo” autorice Ani Galović gdje su obuhvaćene dostupne informacije o trideset i četvero poginule, nestale i ubijene vukovarske djece za vrijeme bitke 1991. godine na području grada Vukovara, te rubnim mjestima usko vezanim uz Vukovar, zatim neispričane sudbine djece ubijene za vrijeme okupacije tzv. SAO Krajine 1992. godine.

Sve ilustracije potpisuje njemački autor Vladimir Köter koji je ilustrirao pojedinosti dječjih biografija na temelju iskaza svjedoka i detalja, koje su naveli članovi obitelji smrtno stradale djece. Povijesni presjek bitke za Vukovar donosi povjesničar mag. hist. Borna Marinić. Dizajn stalnog postava u Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru izradila je vukovarska dizajnerica Žaklina Kurmaić.


Program:

– Glazbena točka (polaznici Glazbene škole Vukovar)

– o fra Josip Poleto, gvardijan

– Djeca (Osnovna škola D. Tadijanovića) – Recitacija 

– Ani Galović, autorica sadržaja postava

– Žaklina Kurmaić: autorica postava

– Djeca (Osnovna škola D. Tadijanovića): Glazbena točka / Recitacija 

– Obitelji stradale djece

– Riječi zahvale:

   o Ivan Penava, gradonačelnik

   o fra Ivice Jagodića, župnika

Izložbu će otvoriti obitelji stradale djece.


Izvor:

https://www.mdc.hr/

https://www.culturenet.hr/


Odgovori