“Balkan Perspectives”: Historijski revizionizam na Zapadnom Balkanu

Najnoviji broj regionalnog časopisa Balkan Perspectives posvećen je analizi tendencija historijskog revizionizma na Zapadnom Balkanu i donosi refleksije na temu generalnog razumijevanja revizionističkih tendencija i pisanja historije u respektivnim javnim i privatnim sferama.

U ovom broju časopisa Balkan Perspectives Husnija Kamberović, Škeljzen Gaši i Milivoj Bešlin daju opšti pogled na trenutne diskusije u vezi s historijskim revizionizmom u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Srbiji. Arber Saljihu piše o novom nastavnom programu na temu holokausta kao važnom instrumentu za inkluzivnu nastavu historije na Kosovu. Lejla Gačanica se bavi intervencijama u javnom prostoru Mostara. Sanja Petrović Todosijević posmatra kako rehabilitacija nacističkih kolaboracionista u Srbiji stvara osnov za osporavanje prošlosti. Marko Krtolica istražuje promjene u percepciji Metodije Andonova Čente u procesu izgradnje nacije u Severnoj Makedoniji u XX i XXI stoljeću, dok Nataša Stamenkovikj kritički istražuje status quo u usklađenosti Sjeverne Makedonije sa regulativom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Časopis Balkan.Perspectives je časopis koji se bavi suočavanjem sa prošlošću (DwP) na Zapadnom Balkanu. Izdaje ga forumZFD na četiri (4) jezika i on predstavlja saradnju između Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Ovaj časopis osigurava platformu za lokalne aktere u cilju podrške konfliktno osjetljivog diskursa o pitanjima vezanim za nedavnu prošlost. Nuđenjem različitih perspektiva o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću iz cijele regije, ovaj časopis se nastoji boriti protiv stereotipa i etnocentričnih narativa, potaći na kritičko razmišljanje i širu debatu, te ojačati konstruktivne pristupe suočavanju sa prošlošću.

Ovaj broj je u cjelosti dostupan Ovdje, kao i na engleskom, zatim makedonskom i na albanskom jeziku.


Preneseno s portala Historiografija.ba

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=345


Odgovori