Jutarnji list: “Svijet bruji o presudi iz Poljske: Zašto se autori kapitalnog djela o holokaustu moraju ispričati”

Sud u Varšavi naložio je da se dvoje povjesničara, autori znanstvene studije od 1700 stranica, ispričaju 81-godišnjoj Poljakinji jer su uvrijedili njenog ujaka. Filomena Leszczyńska je tražila da joj plate odštetu od 100.000 zlota (oko 22.000 eura), no sud je dosudio da joj moraju napisati pismo isprike i objaviti izjavu s isprikom na internetskim stranicama Centra za istraživanje holokausta. Također, u budućim izdanjima svoje 1700 stranica debele knjige moraju objaviti ispravljenu verziju.

Presudu je osudio Židovski svjetski kongres, a osuđeni povjesničari najavili su žalbu.

Tisuće Poljaka u Drugom svjetskom ratu pomagalo je Židovima da se sakriju pred nacistima. Tisuće su sudjelovale na različite načine u zločinima protiv njih. Povjesničari Jan Grabowski i Barbara Engelking u “Noći bez kraja”, studiji o ulozi Poljaka u nacističkim zločinima među ostalim su pisali o tome kako su Židovi iz sela Malinowa u istočnoj Poljskoj pred nacistima pobjegli u šumu. Skrivali su se tamo dok seoski načelnik nije prijavio nacistima gdje se skrivaju.

Grabowski je poljsko-kanadski profesor povijesti na kanadskom sveučilištu Ottawa, otac mu je preživio holokaust. Barbara Engelking povjesničarka je Poljskog centra za istraživanje holokausta. Zajedno su 2018. objavili opsežno djelo. Tužila ih je 81-godišnja Poljakinja, na sudu je svjedočilo 30 seljana Malinowa, piše New York Times.

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/svijet-bruji-o-presudi-iz-poljske-zasto-se-autori-kapitalnog-djela-o-holokaustu-moraju-ispricati-15049409


Odgovori