HRT prikazuje: Banović Strahinja

U petak, 5. veljače 2021. u 22 sata na Trećem programu HTV-a bit će prikazana pseudopovijesna hrvatska drama Vatroslava Mimice – Banović Strahinja.

Radnja se događa u jesen 1388., uoči Kosovske bitke, kada uz južnu granicu Srpskoga carstva haraju bande pljačkaša. Na posjed Banovića Strahinje dolazi uhoda Abdulah prerušen u prosjaka. Sutradan, u odsutnosti Strahinje, u potrazi za zlatom posjed napadne turski razbojnik Alija sa svojom grupom te siluju i ubijaju podanike, a Strahinjinu lijepu ženu Anđu odvedu. Kada se Strahinja vrati u opustošen dom i ne nađe voljenu Anđu, već samo haljinu, pohita u Tazbinu k njezinu ocu, knezu Bogdanu, po pomoć. No knez Bogdan umjesto pomoći ponudi Strahinji svoju najmlađu kćer. Razočaran i odlučan da vrati svoju Anđu, Strahinja kreće u potragu…

Posljednji igrani film jednog od najistaknutijih hrvatskih redatelja, Vatroslava Mimice (1923. – 2020.), Banović Strahinja (1981.), pseudopovijesna je drama, a u središtu je njezina zbivanja velika ljubav prema ženi.

Drama je snimljena prema motivima srpske narodne pjesme na temelju koje je srpski filmski redatelj Aleksandar Petrović napisao scenarij. Iako povijesnog žanra, filmska je priča zapravo koncentrirana na Strahinjinoj velikoj ljubavi prema Anđi, koja se u ono doba junaštva smatrala slabošću i nedoličnom. 

U hrvatskoj drami glume Franco Nero, Dragan Nikolić, Sanja Vejnović, Rade Šerbedžija, Gert Fröbe, Kole Angelovski, Stole Aranđelović i drugi.

Izvrsna kostimografija i scenografija te glazba za koju je Alfi Kabiljo nagrađen Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu nimalo ne zaostaju za također odličnim glumačkim izvedbama Dragana Nikolića u ulozi Alije za koju je također dobio Zlatnu arenu, Sanje Vejnović u ulozi Anđe te popularnoga talijanskoga glumca Franca Nera u ulozi Banovića Strahinje. 


Izvori:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/filmovi/banovic-strahinja-281704

https://raspored.hrt.hr/


Odgovori