Ljevica nakon opovrgnute revolucije (ur. Srećko Pulig)

Ovaj zbornik tekstova trinaest autorica i autora nastao je iz više prilika, jedne konferencije, kao i narudžbi za samu knjigu. Autori zastupljeni u zborniku su: Darko Suvin, Luka Bogdanić, Srećko Pulig, Andreja Živković, Milorad Pupovac, Sonja Lokar, Rastko Močnik, Milan Popović, Lilijana Burcar, Dinko Kreho, Maja Breznik, Goran Musić i Goran Lukić.

Usred krize evropskog projekta koju sada prolazimo, čuju se glasovi kako je evropska elita nesposobna i zamisliti dubinu krize u koju nas vodi, kamo li da bi imala rješenja za izlaz iz nje. Propast cijelih društava u njenoj uobrazilji nije moguća, jer ona bi u pitanje dovela opstanak samog kapitalističkog sistema. A onda bismo svi, i vladajući i ovladani, bili gubitnicima, što vlasti, govori nam ovaj metafizički optimizam, ipak neće dozvoliti. Ali da su prilike nadrasle aktere i da s njima ne mogu izaći na kraj, to je historijsko iskustvo koje su veliki dijelovi vladajućih slojeva već doživljavali u dva svjetska rata prošloga stoljeća. Ovo je knjiga napisana protiv entropije – “društvene šutnje“ – u centru sistema.


O autoru

ur. Srećko Pulig

Novinar, publicist i prevoditelj. Po obrazovanju filozof i komparatist. Bavio se novinarstvom na Omladinskom radiju, u Arkzinu, Feralu, Zarezu, Slobodnoj Dalmaciji i drugdje. Sada u Novostima. Bio je urednik Aktiva, priloga Novosti za teoriju prakse, objavljivao u Filozofskim istraživanjima, uredio velik broj tematskih priloga u raznim časopisima i novinama.


Nakladnik: Jesenski i Turk

Broj stranica: 279

Godina izdanja: 2020


Izvori:

https://www.jesenski-turk.hr/hr/ljevica-nakon-opovrgnute-revolucije-2020-srecko-pulig-ur

https://www.ljevak.hr/publicistika/25087-ljevica-nakon-opovrgnute-revolucije.html


Iz medija:

https://www.portalnovosti.com/rehabilitacija-pojma-revolucije


Odgovori