Lincoln – povijesni film (2. siječnja na HRT – HTV 1 u 20:10)

U siječnju 1865. predsjednik SAD-a Abraham Lincoln očekuje da će građanski rat uskoro završiti i to porazom snaga Konfederacije. No, brine ga da njegov Proglas o ukidanju ropstva, koji je donio 1863. godine, sudovi nakon rata neće uvažavati, a predloženi 13. amandman biti odbačen u bivšim robovlasničkim državama. Smatra da amandman treba usvojiti prije kraja rata kako oslobođeni robovi ne bi više nikada pali u ropstvo.

U američkom povijesnom filmu iz 2012. godine glume Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones. Scenarist je Tony Kushner, a redatelj Steven Spielberg.

Na 85. dodjeli Oscara film je nominiran u dvanaest kategorija, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja, a osvojio je one za najbolju scenografiju i najboljeg glumca (Day-Lewis); nominiran je za sedam Zlatnih globusa, među ostalim i za najbolji igrani film i najboljeg redatelja (Spielberg), a D. Day-Lewis osvojio je Zlatni globus za najboljega glumca.

Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/546124/lincoln-povijesni-film


Odgovori