Poznati dobitnici nagrada na polju historiografije za 2019. godinu

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu od 2015. dodjeljuju nekoliko nagrada na polju historiografije – za ukupan doprinos razvoju povijesne znanosti, za najbolju knjigu objavljenu u prethodnoj godini, za popularizaciju povijesti, za najbolji diplomski rad i nagradu stranome autoru za istraživanje i promociju hrvatske povijesti u inozemstvu. Nagrade su nazvane po poznatim hrvatskim povjesničarima.

Žiri za dodjelu nagrada za 2019. djelovao je u sastavu: Damir Agičić, Željko Holjevac, Filip Hameršak, Zdenka Janeković Römer, Gordan Ravančić, Zvjezdana Sikirić Assouline i  Marko Trogrlić.

Nagradom „Ivan Lučić“, za ukupan doprinos, nagrađuje se prof. dr. sc. Drago Roksandić, professor emeritus Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nagradom „Mirjana Gross“, za najbolju knjigu, nagrađuju se ravnopravno dvojica autora: dr. sc. Zdenko Radelić, za knjigu Obavještajni centri, OZNA i UDBA u Hrvatskoj (1942.-1954.) i doc. dr. sc. Robert Kurelić, za knjigu Daily Life on the Istrian Frontier: Living on a Borderland in the Sixteenth Century.

Nagradom „Vjekoslav Klaić“, za popularizaciju povijesti, nagrađuje se hrvatsko-slovenski dio projekta Courage, koji jeizvođen na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Teodore Shek Brnardić.

Nagradom „Ferdo Šišić“, za diplomski rad, nagrađuju se ravnopravno Dina Pašić, za diplomski rad „Glad u Bosanskom ejaletu od 17. do početka 19. stoljeća“, izrađen pod mentorstvom prof. dr. sc. Hrvoja Petrića i doc. dr. sc. Kornelije Jurin Starčević, i Ema Pašić, za diplomski rad „Malo ledeno doba od 17. do početka 19. stoljeća na prostoru Bosanskog ejaleta“, izrađen pod mentorstvom prof. dr. sc. Hrvoja Petrića.

Žiri smatra potrebnim naglasiti i činjenicu, uz žaljenje što – zbog propozicija da se mogu dodijeliti najviše dvije nagrade – još jedan vrijedni diplomski rad ostaje samo spomenut: u uži je izbor za nagradu ušla i Paula Vuković, koja je izradila diplomski rad „Simboli, memorija i imagologija u srednjovjekovnim kronikama 13. stoljeća“, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivana Majnarića s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

U kategoriji za Nagradu „Jaroslav Šidak“, za inozemnog istraživača hrvatske povijesti, nagrada se ove godine ne dodjeljuje.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti čim epidemiološke prilike to dopuste, nadamo se u proljeće 2021. godine. Dotad nam preostaje samo da im čestitamo!


Odgovori