„Zvane Črnja“ – izložba na portalu Virtualne izložbe NSK u povodu 100. obljetnice rođenja Zvane Črnje

Na portalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Virtualne izložbe NSK dostupna je izložba Zvane Črnja, izrađena u suradnji NSK i Državnog arhiva u Pazinu u povodu 100. obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika, publicista, esejista i kulturnog povjesničara Zvane Črnje.

Zvane Črnja (1920. – 1991.) kroz svoj bogat rad isticao se u esejistici, kulturologiji, ali i u filmologiji. Na hrvatskoj književnoj sceni ostao je zapamćen kao esejist, kulturolog, scenarist, novinar i urednik, a kao filmski dramaturg radio je na scenarijima te pisao filmske kritike i osvrte. Za potrebe izložbe korišteno je arhivsko gradivo i knjižnična građa pazinskog Arhiva, arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva i Župnog ureda u Žminju, izvori digitalne zbirke Alda Klimana te građa o Zvani Črnji koju posjeduje Čakavski sabor u Žminju.

Izložba je izrađena korištenjem predloška u obliku vremenske lente te donosi pregled važnih događaja iz autorova života s popratnim tekstovima te fotografijama i arhivskim gradivom. U sklopu izložbe dostupne su i preslike naslovnica Črnjinih knjiga popraćene kratkim tekstom o svakom pojedinom djelu, a predstavljena su i društvena i književna priznanja koja je dobio za književni rad, ponajprije za svoj čakavski pjesnički opus.

Portal Virtualne izložbe NSK ima za cilj predstaviti i unaprijediti kreativno korištenje digitalne građe kroz izgradnju mreže virtualnih izložbi, digitalno pripovijedanje, virtualno povezivanje digitalnog sadržaja i njegovu kontekstualizaciju, okupljanje i zajedničko predstavljanje virtualnih izložbi, suradnju u izradi virtualnih izložbi, edukaciji i pružanju pomoći u korištenju alata za izradu virtualnih izložbi te suradnju u razvoju i implementaciji novih alata.

Na Portalu je trenutačno dostupno 30 virtualnih izložbi knjižnica, arhiva, muzeja i ostalih ustanova od kojih je dio izrađen u sustavu NSK, a dio u sustavima ustanova koje na Portalu predstavljaju svoj rad i kulturnu baštinu.

Izvor: https://www.nsk.hr/zvane-crnja-izlozba-na-portalu-virtualne-izlozbe-nsk-u-povodu-100-obljetnice-rodenja-zvane-crnje/


Odgovori