Maciej Czerwiński dobitnik je „Nagrade prof. Jerzyja Skowroneka“

Ovogodišnji je dobitnik Nagrade prof. Jerzyja Skowroneka krakovski slavist Maciej Czerwiński, autor knjige Hrvatska. Povijest, kultura, ideje. Nagrada se dodjeljuje već 25 godina, a nazvana je po imenu značajnoga poljskog povjesničara i direktora Poljskoga državnog arhiva.

U obrazloženju je navedeno kako je autor predstavio novi pogled na hrvatsku povijest u kontekstu kulture i ideja. Njegova se knjiga lako čita te će zahvaljujući tome pronaći čitatelje i izvan kruga dosadašnjih ljubitelja Hrvatske u Poljskoj. Dodatna je vrijednost knjige visok urednički nivo – knjigu je objavio Međunarodni centar kulture u Krakovu.

Maciej Czerwiński je profesor Jagelonskog sveučilišta u Krakovu, od rujna ove godine pročelnik Odsjeka za slavensku filologiju. Čest je gost u Hrvatskoj, gdje su mu izašle dvije knjige (Naracije i znakovi – hrvatske i srpske sinteze nacionalne povijesti, 2015; Drugi svjetski rat u hrvatskoj i srpskoj prozi, 2018). Redovit je gost Zagrebačkih književnih razgovora, gost-profesor na nekoliko hrvatskih sveučilišta i član uredništva nekoliko časopisa.

„To je za me golema čast, velika radost i zadovoljština! Osobito mi je važna ocjena da je knjiga dobro napisana, što je žiri naglasio u svome obrazloženju. Znači da su moja nastojanja, koja su bila svjesna ali ne uvijek laka za realizaciju, u stanovitom smislu ostvarena. Nisam u stanju izraziti svoje zadovoljstvo,“ istaknuo je dobitnik nakon što je primio vijest o nagradi.

Žiri je dodijelio i posebnu nagradu prof. dr. hab. Ireni Stawowy-Kawka, umirovljenoj profesorici Odjela međunarodnih odnosa i politologije Jagelonskog sveučilišta, za njezin ukupni doprinos znanosti kao i razvoj balkanistike u Poljskoj. U svome je znanstvenom i nastavnom radu profesorica Stawowy-Kawka nastavila znanstveni i nastavni put profesora Skowroneka, istaknuto je u obrazloženju.

Izvor:

https://instytutksiazki.pl/aktualnosci,2,maciej-czerwinski-uhonorowany-nagroda-im-prof-jerzego-skowronka,5823.html

Ulomak iz recenzije knjige M. Czerwińskoga iz pera Damira Agičića.


Odgovori