Izložba “Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća”

Otvorenje izložbe “Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća” (autori: Miljenko Domijan i Bruno Diklić) u organizaciji Grada Zadra, Narodnog muzeja Zadar i Koncertnog ureda Zadar održat će se u ponedjeljak, 23. studenog 2020. s početkom u 20 sati u Gradskoj loži. Ulaz na otvorenje i izložbu je slobodan uz poštivanje epidemioloških mjera.


Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća

Povodom obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Grad Zadar, organizirao je izložbu u Gradskoj loži u Narodnom muzeju Zadar pod nazivom Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća na kojoj će biti predstavljena sva kulturna dobra s projekta Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju 16.–17. stoljeća: Stato da terra-western stato da mar koja su prije tri godine uvrštena na UNESCO-ov Popis Svjetske baštine.

To zajedničko kulturno dobro obuhvaća; utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđavu Palmanova u Italiji, fortifikacijski sustav grada Zadra i Šibensku tvrđavu svetog Nikole u Hrvatskoj te Kotor u Crnoj Gori.

Kulturno dobro predstavljeno na transnacionalnom projektu, prepoznato je od strane Odbora za Svjetsku baštinu UNESCO-a te je upisano na Popis Svjetske kulturne baštine na 41. sjednici spomenutog Odbora u Krakovu 2017. godine.

Upisano dobro sastoji se od šest komponenti koje imaju svoje specifičnosti pa tako npr.  tvrđava Sv. Nikola u Šibeniku je samostalna utvrda, Palmanova je grad-tvrđava, a Zadar je na Popisu upisan kroz sustav fortifikacija.

Na izložbi, u Gradskoj loži, bit će predstavljen karakter svakog pojedinog kulturnog dobra kroz fotografiju i tekst na 20 kapafiks panoa. Autor izložbe je arhitekt Bruno Diklić, a suradnik na izložbi je gospodin Miljenko Domijan koji je ujedno bio i koordinator transnacionalnog projekta koji je rezultirao upisom dobra na Popis Svjetske baštine. Projekt je prihvaćen od Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i odgovarajućih ministarstava drugih zemalja sudionica.

Projekt Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća prenosi značajnu poruku; Utvrde kao nekadašnji predstavnici ratne tehnologije i rata postaju kulturno dobro koje povezuje narode i različite društvene zajednice unutar zemalja Europske unije.

Na izložbi će biti predstavljena i izjava koju su potpisali svi gradonačelnici spomenutih gradova upravo s namjerom zbližavanja svih naroda i prepoznavanje vrsnoće nečega što je nekad služilo ratu, a danas služi miru.

Izložba je organizirana povodom blagdana sv. Krševana i Dana grada Zadra, ali i kao prateća informacija u kontekstu predstavljanja uređenja sjevernog poteza zadarskih bedema koji su se ponovno vratili, na radost Zadrana, kao moguće mjesto za uživanje na otvorenom i upijanje panoramskih pogleda.

Izvor: http://www.nmz.hr/hr/izlozbe/otvorenje-izlozbe-obrambeni-sustavi-republike-venecije-u-razdoblju-od-16,2176.html


Odgovori