Događanja CKPIS-a – Stefan Gužvica: Komunistička partija Jugoslavije tijekom Velike čistke (1936-1940)

Treći predavač u ciklusu Zimski semestar CKPIS-a bit će Stefan Gužvica, doktorand na Sveučilištu u Regensburgu. Predavanje se temelji na upravo objavljenom hrvatskom prijevodu njegove knjige „Prije Tita. Frakcijske borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940.“ (Srednja Europa, Zagreb, 2020.).

Srijeda, 18. studenog 2020., 18.00
BigBlueButton virtual room
Pri ulasku upišite svoje ime.

U svojoj novoj knjizi „Prije Tita“, na kojoj se temelji ovo predavanje, Stefan Gužvica koristi do sada nepoznate arhivske izvore iz Moskve kako bi rasvijetlio događanja u Komunističkoj partiji Jugoslavije koja su počela uhićenjem njezina vođe Milana Gorkića od strane NKVD-a u ljeto 1937., a kulminirala postavljanjem Josipa Broza Tita na njegovo mjesto u siječnju 1939. godine. Knjiga decentrira samog Tita predstavljajući ga ne kao predodređenog pobjednika, nego samo jednog od kandidata za poziciju generalnog sekretara. Autor prikazuje rad drugih, manje poznatih, ali tada izrazito bitnih ličnosti, kao što su Kamilo Horvatin, Ivo Marić i Petko Miletić, koji su ujedno bili i Titovi rivali za vodeće mjesto u partiji. Na kraju uspoređuje njihove strategije i ideologiju te objašnjava zašto je, od svih njih, uspio baš Tito i što se dogodilo sa „starom gardom“ KPJ koja je nestala u Staljinovim čistkama.

Stefan Gužvica je doktorand na Sveučilištu u Regensburgu gdje, pod mentorstvom profesora Ulfa Brunnbauera, radi na disertaciji o Balkanskoj komunističkoj federaciji u međuratnom razdoblju. Njegova prva knjiga, „Prije Tita. Frakcijske borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940.“, proširena je verzija njegova diplomskog rada obranjenog na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti 2018. godine.

Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/dogadanja

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr/


Odgovori