Prigodni program Hrvatskog državnog arhiva povodom Dana arhiva 2020.

Povodom Dana Hrvatskog državnog arhiva 2020., od utorka, 13. listopada, u Arhivu će biti postavljena izložba ‘Društvo hrvatskih književnika – povodom 120. obljetnice osnutka’ autora Angelike Milić i Marijana Bosnara. U sklopu izložbe, na YouTube kanalu HDA, bit će prikazan i film ‘Dugo putovanje Dobriše Cesarića’.

Izložba dokumentira dio raznovrsne aktivnosti Društva u promicanju hrvatske književnosti i jezika tijekom više od stotinu godina. Bogata izdavačka djelatnost u vidu objavljivanja časopisa i knjiga, prisutnost u kulturnom životu kroz organizaciju tribina, književnih susreta i razgovora, znanstvenih skupova te vrednovanje domaćeg književnog stvaralaštva putem dodjeljivanja nagrada neke su od bitnih odrednica djelatnosti Društva o kojima svjedoči izložbeni postav. Pritom nije izostavljena ni važna uloga Društva na području zaštite i očuvanja hrvatskog književnog jezika.

Izložba je istovremeno i prilika za prisjećanje na plejadu istaknutih književnih imena poput Miroslava Krleže, Vesne Parun, Milana Begovića, Ksavera Šandora Gjalskog, Dragutina Tadijanovića, Vladimira Nazora i drugih koja su kao članovi činila živo tkivo Društva i određivala njegove prioritete, ciljeve i sveukupnu dinamiku.

Za pripremu izložbe korišteno je gradivo koje se čuva u fondovima i zbirkama HDA, prvenstveno arhivskog fonda Društva hrvatskih književnika. Korišteno je i gradivo osobnih i obiteljskih arhivskih fondova, Hrvatsko-slavonsko-dalmatinske Zemaljske vlade, odvjetničke pisarnice Ive Politea, gradivo iz fotografskih zbirki HDA-a, kao i knjižnično i hemerotečno gradivo HDA.

Svekolika dugogodišnja aktivnost Društva hrvatskih književnika u javno-kulturnom životu čini ga do danas prepoznatljivim promicateljem hrvatskoga kulturnog kruga i jezika te čvrstom sponom s književnostima i sličnim udruženjima u regiji i svijetu.

U sklopu izložbe, na YouTube kanalu HDA, bit će prikazan i film ‘Dugo putovanje Dobriše Cesarića’ producenta filma „Ustanova Zagreb film“. Film će na navedenom kanalu biti dostupan od 13. listopada do 15. prosinca 2020.

Program pratite na Facebooku HDA:

https://www.facebook.com/pages/category/Government-Organization/Hrvatski-dr%C5%BEavni-arhiv-HDA-124359250912928/

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=100243

http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/1386/oamid/1633


Odgovori