Međunarodni naučni skup “Ženski pokret (1920–1938)”

U Institutu za književnost i umetnost u Beogradu od 7. do 9. listopada 2020. održava se međunarodni znanstveni skup “Časopis Ženski pokret (1920–1938)”, povodom 100 godina od osnivanja časopisa, na kojem – uz ostale – sudjeluje i niz izlagačica iz Hrvatske.

U Biblioteci Instituta za književnost i umetnost od 7. do 9. oktobra 2020. godine održaće se međunarodni naučni skup “Časopis Ženski pokret (1920–1938)”. Skup je deo aktivnosti projekta Ženski pokret 2020 kojim se obeležava 100 godina od osnivanja časopisa.

Skup organizuje odeljenje Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture, a uređuju dr Žarka Svirčev i dr Jelena Milinković. Program skupa sa apstraktima izlaganja i biografijama učesnika možete preuzeti ispod, a dodatne informacije možete pronaći na na sajtu projekta.

Povod za organizovanje skupa upravo 2020. godine je obeležavanje stogodišnjice od pokretanja časopisa. Naučni skup i propratni zbornik radova izloženih na skupu predstavljaće sintezu aktivnosti (digitalizacija i izrada bibliografije) koje su organizovane povodom ovog značajnog jubileja ženske periodike i feminističkog pokreta na ovim prostorima.

Tokom 2019. godine časopis Ženski pokret je digitalizovan u saradnji Institituta i Narodne biblioteke Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Monografiju Ženski pokret (1920–1938): Bibliografija, autorki Jovanke Poljak i Olivere Ivanove, objavio je IKUM iste godine uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond. Time su se ne samo sačuvali od materijalnog propadanja i zaborava feminističko znanje i nasleđe ovog časopisa, već su se stekli uslovi za sistematično i temeljno proučavanje ovog časopisa. Digitalizovane brojeve časopisa, kao i Bibliografiju moguće je pronaći na sajtu koji je u celosti posvećen časopisu Ženski pokret i projektu Ženski pokret 2020.

Časopis Ženski pokret, najznačajniji jugoslovenski feministički časopis, osnovan je 1920. godine. Izlazio je kao glasilo Društva za prosvećivanje žene i zaštitu njenih prava i štampan je sa manjim prekidima sve do 1938. godine. Časopis je imao širok i heterogen saradnički krug i okupljao je feministkinje iz svih delova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslavije. Časopis predstavlja dragocenu arhivu za proučavanje i razumevanje različitih političkih, društvenih i kulturnih procesa međuratnog perioda iz feminističke perspektive u lokalnom i globalnom kontekstu. Ženski pokret zauzima važno mesto u jugoslovenskoj časopisnoj produkciji 20-ih i 30-ih godina XX veka kako iz perspektive istorije feminizma, tako i iz ugla ženske i feminističke kulture i književnosti.

Program skupa i knjiga sažetaka:

https://www.ikum.org.rs/lat/news.php?id=301


Odgovori