“Globusov specijal” – Kraj srpske šutnje: ‘Jesu li Srbi u RH svjesni da je dio krivnje za rat na njima? Jesu…‘

U novom “Globusu” u navedenom prilogu govore pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj Slobodan Uzelac i Simo Rajić te Zvonko Kusić kao i povjesničari Hrvoje Klasić, Davor Marijan i Tvrtko Jakovina.

GLOBUSOV SPECIJAL

Kraj srpske šutnje: ‘Jesu li Srbi u RH svjesni da je dio krivnje za rat na njima? Jesu…‘

Karika koja nedostaje u lancu potpunog pomirenja: Je li vrijeme da hrvatski Srbi provedu veliku povijesno-političku introspekciju?

Piše: Boris Orešić

Objavljeno: 12. rujan 2020.

Neki će reći da je ove godine u Kninu, za 25. obljetnicu Oluje, svečano je presječen čvor koji je zapetljao hrvatsko-srpsku najnoviju povijest do nerazmrsivosti. Na proslavu najveće hrvatske pobjede u Domovinskom ratu došao je najviše pozicionirani politički predstavnik hrvatskih Srba, Boris Milošević iz SDSS-a, koji je nedugo prije toga imenovan za potpredsjednika nove Vlade u kojoj je upravo ta stranka po broju saborskih zastupnika najveći partner HDZ-u Andreja Plenkovića. Dvadesetak kilometara dalje, u zaseoku Grubori 25. kolovoza, održana je komemoracija za civilne žrtve koje su tamo na taj dan prije 25 godina, neposredno nakon Oluje, ubili pripadnici hrvatskih postrojbi.

Tamo je bio potpredsjednik Vlade i ujedno ministar branitelja Tomo Medved, a Plenković je najavio kako će osobno potkraj rujna otići u Varivode, gdje hrvatski Srbi također svake godine odaju počast svojim nevinim sunarodnjacima kojima su 1995. živote oduzeli Hrvati. S obje strane, i hrvatske i srpske, prvi put jasno i glasno stižu geste pomirenja i ova će godina, po svemu sudeći, biti zapamćena kao stvarna prekretnica u odnosima između hrvatske države i srpske zajednice koja u njoj živi. Po mišljenju nekih povjesničara s kojima smo razgovarali za Globus, u tom lancu potpunog pomirenja nedostaje još jedna karika, a ta je da hrvatski Srbi provedu veliku povijesno-političku introspekciju i zapitaju se kolika je njihova odgovornost za rat koji se u Hrvatskoj dogodio u prvoj polovici 90-ih godina. Postavljajući to osjetljivo pitanje, Globus jasno i glasno zastupa stav da apsolutno nikakav teret na leđima ne nose hrvatski građani srpske nacionalnosti koji su tih godina živjeli na neokupiranom dijelu Hrvatske i mnogi doživjeli nebrojene neugodnosti samo zato što su Srbi. U tu skupinu definitivno spada i današnja srpska politička elita u Hrvatskoj.

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://www.jutarnji.hr/globus/politika/kraj-srpske-sutnje-jesu-li-srbi-u-rh-svjesni-da-je-dio-krivnje-za-rat-na-njima-jesu-15018617


Odgovori