HRT – Dupla projekcija: Dvije žene Margarethe von Trotta

Treći program Hrvatske televizije prikazuje u četvrtak, 10. rujna 2020. u 20:05 film „Vizija: Život svete Hildegarde iz Bingena“, a u 21:51 film „Rosa Luxemburg“ u sklopu tematske projekcije „Dvije žene Margarethe von Trotta“.


HRT – HTV3 10.09.2020. 20:05

Vizija: Život svete Hildegarde iz Bingena, njemačko-francuski film

Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen

Biografska drama o katoličkoj mističarki, književnici i skladateljici iz 12. stoljeća Hildegard von Bingen. Hildegard je bila deseto dijete iz plemićke obitelji, boležljiva, i već je s osam godina poslana u samostan gdje ju je podučavala tada poznata Jutta von Sponheim, među ostalim o medicini i ljekovitim travama. Hildegard (B. Sukowa) ju je naslijedila i postala je vrlo poznata po svojim vizijama, kao i po borbi za prava žena…
Barbara Sukowa za ulogu Hildegard dobila je bavarsku nagradu za glumu, a film je nominiran u nekoliko različitih kategorija na festivalima. Kao u mnogim svojim filmovima redateljica M. Von Trotta i u ovom se bavi ženom koja se bori za svoj vlastiti put i slobodu, odnosom među ženama, kao i njihovim odnosom s muškarcima.
Margarethe von Trotta jedna je od vodećih figura novog njemačkog filma, ujedno jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica koje se bave feminističkim temama. Nakon svojeg nezavisnog prvijenca, “Drugog buđenja Christe Klages” (1978.), snimila je važne i kontroverzne filmove, često surađujući s Barbarom Sukowom: “Sestre ili ravnoteža sreće” (1979.), “Marianne i Juliane” (1981. – Zlatni lav na Venecijanskom filmskom festivalu), “Rosa Luxemburg” (1986.), “Rosenstrasse” (2003.), “Hannah Arendt” (2012.) i dr.

  • Uloge:  Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung
  • Scenarij:  Margarethe von Trotta
  • Režija:  Margarethe von Trotta
  • Godina proizvodnje:  2009.

HRT – HTV3 10.09.2020. 21:51

Rosa Luxemburg, njemačko-čehoslovački film

ROSA LUXEMBURG

Biografski film. Poljska socijalistica i marksistica Rosa Luxemburg sanja o revoluciji za vrijeme vladavine Vilima II. Neumorno promiče svoja uvjerenja i često je zatvaraju, kako u Njemačkoj, tako i u Poljskoj. Sukobljava se i sa svojim ljubavnicima i istomišljenicima, sve dok je ne ubiju pripadnici njemačkih dragovoljačkih postrojbi, frajkora, zbog njezinog vodstva ustanka nakon I. svjetskog rata, 1919. godine.
Film je 1986. godine dobio nagrade Njemačke filmske akademije za najbolji film i najbolju glumicu; u Cannesu nagrada za najbolju glumicu (Barbara Sukowa), nominiran je za Zlatnu palmu itd.

  • Uloge:  Barbara Sukowa, Daniel Olbrychski, Otto Sander
  • Scenarij:  Margarethe von Trotta
  • Režija:  Margarethe von Trotta
  • Godina proizvodnje:  1986.
  • Urednik:  Dean Šoša

Izvor:

https://raspored.hrt.hr/

https://hrtprikazuje.hrt.hr/


Odgovori